Smakosze.pl
Banany ba zdrowie

Canva.com / margouillatphotos

Wyjątkowy przepis na wzmacniający napój z banana

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Banany są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie po nie sięgają. Okazuje się, że popularne owoce mogą pomoc nam w zadbanie o zdrowie. Wystarczy przyrządzić z nich niezwykłą miksturę. Jest ona bogactwem potasu i magnezu.

Smakowite banany często goszczą w naszym jadłospisie. Niepozorne owoce skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Najlepiej przygotować z bananów wyjątkowy napar.

Banany w trosce o zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że owoce są bardzo zdrowymi produktami spożywczymi. Banany nie są tutaj wyjątkiem. Wpływają pozytywnie na procesy trawienne, poziom stresu oraz dostarczają sporej dawki energii. Z pewnością warto dodać je do swojego codziennego jadłospisu.

Mało kto spodziewałby się, że banany mogą aż tak wpływać na nasz organizm. Wszystko za sprawą sporej ilości witamin oraz minerałów. Ich lista robi wrażenie i jednoznacznie wskazuje, że po banany powinniśmy sięgać, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie.

  • wapń

  • potas

  • magnez

  • fosfor

  • witamina A

  • witamina C

  • witaminy z grupy B

  • witamina E

  • witamina K

  • **błonnik

    **

(Pixabay / tookapic)

Trzeba przyznać, że banany są istnym bogactwem składników odżywczych i bez wątpienia warto o nie wzbogacić swoje menu. Wiele korzyści przynosi spożywanie naparu na bazie pożywnych owoców. Za jego sprawą dodatkowo wzmocnimy swoją odporność

Jak przygotować banany w formie naparu?

Zanim przystąpimy do pracy, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Na porcję mikstury będziemy potrzebować 2 bananów, łyżkę cynamonu oraz 200 ml wody. Najpierw obieramy owoce i kroimy je na plasterki.

Wodę z cynamonem zagotowujemy w garnku. Całość wzbogacamy o banany i podgrzewamy przez około 10 minut. Po tym czasie napar zdejmujemy z ognia. Pozwalamy mu wystygnąć. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wówczas jest już gotowy.

Gotowy napar należy przed wypiciem przecedzić. Możemy dodać do niego odrobinę miodu. Dzięki temu będzie jeszcze zdrowszy. Niestety każdy może sięgać po banany bez najmniejszych obaw. Uważać powinny na nie osoby, które mają problemy z poziomem cukru we krwi, ponieważ żółte owoce mają wysoki indeks glikemiczny.

Napar na bazie bananów najlepiej pić przed snem lub wieczorem. Rezultaty będą widoczne dopiero wtedy, gdy zaczniemy sięgać po niego regularnie. Warto wiedzieć, co trzeba zrobić, by banany nie czerniały.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy teściowej; Kto ma lek; Krok do zdrowia; Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >