Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy
Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie do końca zdaje sobie sprawę, co tego dnia mogą spożywać, a jakich produktów powinni unikać. Dlatego rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, na czym powinien polegać post w Wielki Piątek.
Dziś, 15 kwietnia, w kościele katolickim na pamiątkę męki i śmierci Jezusa Chrystusa obchodzony jest Wielki Piątek. Jest to przedostatni dzień Wielkiego Postu i tego dnia katolików obowiązuje post ścisły. Drugi dzień w roku, kiedy również obowiązuje post ścisły to Środa Popielcowa.
Co można jeść w Wielki Piątek?
Dziś w Kościele katolickim obchodzony jest Wielki Piątek. Tego dnia wiernych obowiązuje post ścisły. Jest to zarówno post jakościowy, jak i ilościowy. Tak więc są ograniczenia w tym, co możemy jeść, a także w jakich ilościach.
Wierni nie powinni dziś jeść mięsa ani produktów przygotowanych z jego użyciem. Powinni też powstrzymać się od picia alkoholu i jedzenia słodyczy, bo ma to być dzień pokuty, a nie przyjemności.
Posiłki mogą się opierać na rybach, jajach, produktach nabiałowych, zbożowych, a także warzywach i owocach.
Jeśli chodzi o ograniczenia ilościowe, to tego dnia powinniśmy zjeść jeden posiłek do syta i dwa lekkie.
Kogo obowiązuje post?
W Wielki Piątek post ścisły, a więc ograniczenia jakościowe i ilościowe, obowiązują osoby dorosłe w wieku 18-60 lat. Jednak już młodzież, która ukończyła 14 rok życia, powinna unikać potraw mięsnych.
Tego dnia nie można dostać dyspensy od obowiązku powstrzymywania się od jedzenia potraw mięsnych.
Z postu zwolnione są osoby przewlekle chore, ze względu na stan zdrowia. Mogą one podjąć post jakościowy lub ilościowy.
W naszym serwisie znajdziecie przepis na postne kotlety z kaszy jęczmiennej, a także na postne gołąbki z kaszą i grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: gotowanie.onet, strefaagro