Smakosze.pl
miód

canva/Papaika10

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

10 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Z pewnością nie jeden raz sięgając po miód zauważyliście w nim pianę. Znajdowała się na jego powierzchni albo była widoczna przez ścianki słoika. Wiecie co oznacza biała piana znajdująca się w słoiku z miodem? Czy trzeba się jej obawiać?

Osoby dbające o zdrowie z pewnością częściej sięgają po miód niż cukier. Jednym i drugim możesz osłodzić ciepły napój, ale miód kryje w sobie wiele wartościowych składników. Czy jednak każdy miód? Dowiedz się, czy miód z białą pianą też jest zdrowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

Biała piana znajdująca się na powierzchni miodu to nie pleśń, a tzw. glukoza miodowa. Co to takiego? Aby wydobyć miód z plastra poddaje się go odwirowywaniu w wyniku czego zostaje on mocno napowietrzony.

W trakcie przechowywania miodu zachodzą w nim różne zmiany. Miód zaczyna na przykład krystalizować, czyli przechodzić z postaci płynnej w stałą. W czasie krystalizacji pęcherzyki powietrza znajdujące się w miodzie przybierają postać białych wykwitów.

Gdy biały nalot widoczny jest też przez ścianki słoika, czyli znajduje się wewnątrz miodu oznacza on obecność drożdżaków. Drożdżaki to mikroorganizmy, które w naturalny sposób pojawiają się w miodzie. Są bowiem do niego przynoszone przez pszczoły.

Zazwyczaj drożdżaki giną pod wpływem enzymów wytwarzanych przez pszczoły. Jednak czasami mogą przeżyć i pozostać w miodzie, co jest widoczne właśnie jako biały ślad wewnątrz jego masy.

Projekt bez tytułu - 2021-09-10T185029.844

Bajecznie pyszna pasta z grzybów leśnych do słoików na zimę

CZYTAJ DALEJ

Miód z pianą — jeść czy unikać?

Mimo może mało zachęcającego wyglądu miód z pianą nie jest szkodliwy ani nie uchodzi za produkt mniej wartościowy. Naszemu organizmowi nie szkodzą bowiem znajdujące się w miodzie drożdżaki ani proces krystalizacji.

Co więcej, obecność drożdżaków może wskazywać na to, że miód nie został poddany obróbce termicznej. A jak wiadomo podwyższona temperatura niszczy wartościowe składniki miodu. Gdy więc sięgasz po miód z pianą możesz być pewna, że to miód naturalny.

miód

miód

Źródło zdjęcia: canva/oksix

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie

  • Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

  • Obłędna surówka z marchewki na ostro

źródło: kuchniawp

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >