Smakosze.pl
Pączki z lukrem

pixabay/jarmoluk

Co oznacza popękany lukier na pączkach? Warto mieć świadomość

2 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków.

Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.

Rosół z kury z dodatkiem warzyw i kaszy jaglanej

Idealny zimowy rosół z pysznym dodatkiem. Zapomnij o makaronie

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego lukier pęka?

Dobry lukier nie tylko jest gładki i zwarty, ale też idealnie trzyma się słodyczy, które zostały nim pokryte. Aby taki przygotować, niezbędne są dobrej jakości składniki. Pękający lukier może być więc wynikiem użycia produktów niższej klasy.

Niejednorodną strukturę lukru można też uzyskać, polewając nim ciepłe wypieki. Takie postępowanie może świadczyć nie tylko o niedbałości, ale też o postawieniu szybkości przygotowania wyrobu na pierwszym miejscu. Nie możemy więc mieć pewności, że na pośpiech nie odbił się negatywnie na smaku samego wyrobu.

Nieestetyczne przerwy w polewie cukrowej mogą być też wynikiem dodania do niej substancji zapobiegających zbrylaniu się masy. Takie środki mają pomóc w wykonaniu idealnego lukru, lecz nie są pożądanej w wypiekach. Lepiej więc unikać produktów, do których ich użyto.

Co jeszcze może wpłynąć na brzydki wygląd lukru?

Popękana warstwa może być też wynikiem nadmiernego napowietrzania lukru w trakcie mieszania. To spory błąd w sztuce cukierniczej, który nie zdarza się w wypiekach dobrej jakości.

Poza tym defekty powstają też wtedy, gdy proporcje cukru i soku z cytryny zostały zachwiane. W pieczeniu trzymanie się przepisu jest bardzo ważne, a każde odstępstwo może skończyć się nie tylko gorszym wyglądem wypieku, ale też uzyskaniem zakalca.

O największych błędach przy robieniu wypieków pisaliśmy tutaj. W tym artykule natomiast znajdziecie sprawdzony i skuteczny sposób na przygotowanie oponek z cynamonowym lukrem.

Lukier na ciastkach

Dobrze wykonany lukier nie będzie pękał

Źródło zdjęcia: canva/Kelseyhboyte

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >