Co oznacza popękany lukier na pączkach? Warto mieć świadomość
Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków.
Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.
Dlaczego lukier pęka?
Dobry lukier nie tylko jest gładki i zwarty, ale też idealnie trzyma się słodyczy, które zostały nim pokryte. Aby taki przygotować, niezbędne są dobrej jakości składniki. Pękający lukier może być więc wynikiem użycia produktów niższej klasy.
Niejednorodną strukturę lukru można też uzyskać, polewając nim ciepłe wypieki. Takie postępowanie może świadczyć nie tylko o niedbałości, ale też o postawieniu szybkości przygotowania wyrobu na pierwszym miejscu. Nie możemy więc mieć pewności, że na pośpiech nie odbił się negatywnie na smaku samego wyrobu.
Nieestetyczne przerwy w polewie cukrowej mogą być też wynikiem dodania do niej substancji zapobiegających zbrylaniu się masy. Takie środki mają pomóc w wykonaniu idealnego lukru, lecz nie są pożądanej w wypiekach. Lepiej więc unikać produktów, do których ich użyto.
Co jeszcze może wpłynąć na brzydki wygląd lukru?
Popękana warstwa może być też wynikiem nadmiernego napowietrzania lukru w trakcie mieszania. To spory błąd w sztuce cukierniczej, który nie zdarza się w wypiekach dobrej jakości.
Poza tym defekty powstają też wtedy, gdy proporcje cukru i soku z cytryny zostały zachwiane. W pieczeniu trzymanie się przepisu jest bardzo ważne, a każde odstępstwo może skończyć się nie tylko gorszym wyglądem wypieku, ale też uzyskaniem zakalca.
O największych błędach przy robieniu wypieków pisaliśmy tutaj. W tym artykule natomiast znajdziecie sprawdzony i skuteczny sposób na przygotowanie oponek z cynamonowym lukrem.
Źródło zdjęcia: canva/Kelseyhboyte
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: shareinfo