Smakosze.pl
Pieczenie bez zakalca - jak to zrobić?

photographizethis, Getty Images

5 najczęstszych błędów podczas pieczenia ciasta

7 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczenie ciast dla większości ludzi jest zadaniem, które sprawia wrażenie wyjątkowo skomplikowanego. Wystarczy jedna wpadka, po której wypiek będzie miał zakalec lub opadnie, a dużą część kucharzy natychmiast się zraża. Poniżej wyjaśniamy j

Pieczenie może sprawiać trudności dla ludzi, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z piekarnikiem i ciastami. Prawda jest jednak wyjątkowo korzystna, ponieważ wystarczy znać kilka tajników piekarnictwa, a żaden wypiek nie będzie nawet najmniejszą przeciwnością.

Zakalec i opadające ciasto w żadnym wypadku nie są przyjemnym doświadczeniem podczas jedzenia. Jeśli więc często miałeś z nimi problem i przez to nie chcesz więcej zajmować się pieczeniem - zastosuj się do poniższych porad, które pozwolą uniknąć ci 5 najpopularniejszych błędów. 

Pieczenie nie będzie miało przed tobą żadnych sekretów

Jednym z najczęściej popełnianych błędów, jest dodawania składników bez odmierzania. Wsypywanie mąki "na oko" do miski może skończyć się katastrofą - proporcje suchych produktów do mokrych mogą być przez to znacznie zaburzone, co przełoży się na nieudany wypiek. 

Podczas korzystania z przepisów koniecznie trzeba ściśle trzymać się wyznaczonych gramów i mililitrów. Ilość potrzebnych składników w recepturze jest najczęściej opracowywana metodą prób i błędów przez autora przepisu, więc warto zawierzyć jego doświadczeniu i nie ryzykować.

Każdy ze składników powinien mieć stałą temperaturę, chyba że jest to wyszczególnione w przepisie. Najlepiej jest wyjąć wszystkie produkty na godzinę czy dwie przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Takie działanie znacznie ułatwi wyrabianie ciasta, a także skróci czas konieczny do wymieszania całości.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, dlaczego warto zrezygnować z cukru według Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwie nostalgiczny smak - chleb z cukrem, do którego należy dodać sekretny składnik. 

Nie lekceważ zaleceń zapisanych w recepturze

Mnóstwo osób ignoruje niektóre kroki, które wskazane zostały przez autora przepisu. Jeśli więc widzisz, że należy przesiać mąkę przez sitko, zanim z niej skorzystasz - zdecydowanie warto to zrobić. Dzięki temu unikniesz ciężki do wymieszania grud, które mogą spowodować opadanie ciasta podczas pieczenia. 

Kolejną wpadką jest zbyt intensywne lub za lekkie wyrabianie ciasta. Zbyt silne wyrobienie spowoduje, że gluten będzie zanadto silny, przez co ciasto nie wyrośnie. Za lekkie wyrobienie wywołuje rzadką konsystencję ciasta, przez co nie jest ono w stanie utrzymać należytej formy w piekarniku - to także może wywołać opadanie. 

Ostatnim niekorzystnym przyzwyczajeniem jest otwieranie drzwi piekarnika podczas pieczenia. Nagła zmiana temperatury może wpłynąć na delikatną strukturę wypieku i zniszczyć całą pracę oraz czas włożone w przygotowanie ciasta.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >