Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Zdradzamy sprytny patent

Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Zdradzamy sprytny patent

Pryskający olej nie musi utrudniać smażenia
canva/konstiantynzapylaie

Pryskający olej utrudnia wam smażenie? Wsypcie na patelnię nieco soli bezpośrednio o jego wlaniu, a przykry problem będzie jedynie wspomnieniem. To tylko jeden z patentów, który ułatwi wam przyrządzanie potraw.

Pryskający olej brudzi kuchnię i może doprowadzić do poparzeń. Jest jednak sposób, pozwalający zarówno rozgrzać tłuszcz, jak i uniknąć przykrych konsekwencji. Wystarczy niewielka ilość soli.

Prosty patent na pryskający olej

Jeżeli mimo ostrożności zdarza wam się, że olej a patelni „strzela”, przy następnym smażeniu posypcie naczynie solą i dopiero wtedy wlejcie tłuszcz. Przyprawa wchłonie ewentualną nadmiarową wilgoć, która jest przyczyną pryskania. Tak mała ilość nie zmieni smaku potraw.

Możecie więc wykorzystać patent także w przypadku smażenia naleśników czy innych słodkich smakołyków. Pamiętajcie tylko, by nie sypać przyprawy wilgotnymi dłońmi. Znaczna jej ilość pozostanie na palcach, a przy okazji pochlapiemy patelnię, więc sztuczka nie zadziała.

O czym jeszcze warto pamiętać przy smażeniu potraw?

Żywność, którą zamierzamy smażyć, dobrze jest umieścić na patelni po odsączeniu. Warto też wcześniej osuszyć dłonie — nawet drobne krople wody mogą sprawić, że olej zacznie pryskać, a my ulegniemy drobnym poparzeniom.

Niewskazane jest też wrzucanie produktów z wysokości. Dużo lepszym pomysłem będzie wykorzystanie szczypiec, łyżki, widelca czy łopatki. Pryskanie oleju może wystąpić także wtedy, gdy na patelni znajdzie się zbyt duża ilość produktu. Czasem lepiej jest więc smażyć dania partiami.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone porady kulinarne. Sprawdźcie nasz artykuł dotyczący smażenia kotletów schabowych czy wątróbki. Zdradzamy tam patenty, dzięki którym ich przyrządzanie nie będzie wiązało się z koniecznością sprzątania całej kuchni.

Pryskający olej będzie przeszłością, jeśli zastosujecie jeden prosty trik
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dompelenpomyslow