Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?
Schabowe wyszły twarde, żylaste, mało doprawione lub odkleiła się od nich panierka? Poznaj kilka prostych trików, dzięki którym kotlety zawsze będą idealnie doprawione, delikatne i pyszne. Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?
Kotlety schabowe w chrupiącej, złocistej panierce są idealnym pomysłem na obiad, zarówno w zwykły dzień, jak i podczas większych uroczystości. Kotlety podaję głównie z ziemniakami gotowanymi, purée ziemniaczanym lub frytkami. Jako jarzynkę natomiast ogórki kiszone, buraczki z chrzanem lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej.
Tak podane danie za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o przepis na schabowe. Wystarczy kilka prostych trików, jak odpowiednie ubicie mięsa, moczenie w mleku i cebuli, panierka i dobrze dobrany tłuszcz do smażenia, aby schabowe wyszły idealnie soczyste i smaczne za każdym razem.
Pamiętaj jednak, że zastosowanie nawet wszystkich wskazówek nic nie da, jeśli kupisz stare mięso. Surowy schab musi być najwyższej jakości, musi być świeży i wyglądać apetycznie- w tym artykule dowiesz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso i kiedy produkt nie nadaje się do spożycia.
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?
Dokładne rozbij mięso tłuczkiem
Sekretem idealnie miękkich schabowych jest ich odpowiednie przygotowanie. Każdy kawałek schabu musi być dobrze rozbity na cienki kotlet, dzięki czemu po usmażeniu mięso nie będzie surowe w środku i nie będzie twarde.
Namocz kotlety w mleku i cebuli
Jeśli chcesz, aby kotlety były naprawdę soczyste, po rozbiciu ich na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem, przełóż do miski i zalej mlekiem. Dodaj również pokrojoną w słupki cebulę.
Tak przygotowane kotlety wstaw do lodówki na 2-3 godziny, możesz również odstawić je na całą noc.
Schabowe panieruj w mące, jajku i bułce tartej
Kotlety po osuszeniu z mleka panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku i bułce tartej. Nie pomijaj mąki- zabezpiecza dodatkowo mięso przed wysuszeniem i sprawia, że panierka nie odklei się od schabowych podczas smażenia.
Kotlety smaż krótko i na odpowiednim tłuszczu
Do smażenia kotletów schabowych wykorzystaj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, np. masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec wieprzowy.
Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl, przepisy.pl