Smakosze.pl
Jak wyklarować galaretkę z kurczaka?

canva/TolikoffPhotography

Co zrobić, żeby galaretka z kurczaka była klarowna? Sięgnij po 2 dodatki

28 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czy wiesz, jak wyklarować galaretkę z kurczaka? Okazuje się, że jedne prosty patent sprawi, że danie zachwyci swoim wyglądem. Dodanie białka jaja i octu sprawi, że po zmętnieniach nie będzie śladu. Babciny patent zawsze działa. Spróbujecie?

Jeśli choć raz zastanawialiście się jak wyklarować galaretkę drobiową, mamy dla was sprawdzoną taktykę, dzięki której uratujecie nieapetycznie wyglądający, mętny specjał. Dwa produkty, które na pewno macie w kuchni poprawią wygląd zimnych nóżek.

Idealny biszkopt bez jajek

Idealny biszkopt zrobisz nawet bez jajek. Dzięki 1 sztuczce będzie wilgotny i puszysty

CZYTAJ DALEJ

Jak wyklarować galaretkę z kurczaka? Znamy prosty trik

Klarowna i delikatna galaretka z kurczaka jest nie lada rarytasem. Zdarza się jednak, że mimo starań wywar, który chcemy wykorzystać do jej zrobienia, podczas podgrzewania mętnieje. Na szczęście nie jest to równoznaczne z koniecznością gotowania go od nowa.

Wystarczy bowiem dodać do gotowanego płynu ubite białko oraz 2 łyżki octu, a następnie dokładnie wymieszać i zagotować bulion. Po kilku minutach musimy jeszcze tylko przecedzić smakowitą bazę galaretki przez gazę. Po zmętnieniach nie będzie śladu, a my będziemy mogli kontynuować przygotowywanie rarytasu.

Jak nie dopuścić do zmętnienia galaretki drobiowej?

Wiemy już, jak wyklarować galaretkę. A co zrobić, by nie było takiej potrzeby? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Wystarczy tak ugotować bulion, by zminimalizować szansę na uwolnienie się do płynu drobnych kawałków mięsa.

Aby uniknąć pojawienia się zmętnień, wystarczy pamiętać o jednym, niezwykle istotnym szczególe — mięso zawsze wkładamy do zimnej wody i dopiero całość zagotowujemy. Jeśli postąpimy na odwrót, gwałtowna zmiana temperatury na powierzchni porcji rosołowych spowoduje ścinanie się białka i uwalnianie go do wywaru.

Po więcej wskazówek dotyczących przyrządzania drobiowego wywaru zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. poradnik dotyczący doprawiania rosołu oraz prosty przepis na przyrządzenie galaretki drobiowej bez żelatyny.

Jak wyklarować galaretkę? Prosty trik

canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >