Co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli?
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Trudno bez niej wyobrazić sobie duszone mięso, zupę czy sałatkę. Dodaje smaku, jest też bardzo zdrowa. Ma jednak dużą wadę — wyciska łzy. A wiecie, co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli? Nasze patenty pomogą wam tego uniknąć.
Fakt, że cebula wyciska z nas łzy, wynika z tego, że zawiera ona kwas siarkowy. Krojąc cebulę, uwalniamy enzymy, a jeden z nich wchodzi w reakcje z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tego powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz powodujący łzawienie.
Jak tego uniknąć? Niektórzy radzą siekać cebulę na zewnątrz. Jednak ganianie z deską do krojenia na balkon nie jest zbyt wygodne. Na szczęście mamy kilka bardziej praktycznych rozwiązań.
Co zrobić, żeby nie płakać podczas krojenia cebuli?
Skutecznym sposobem na uniknięcie płaczu w czasie krojenia cebuli jest wcześniejsze schłodzenie tego warzywa. Przed siekaniem możemy włożyć ją na 30 minut do lodówki lub zamrażarki. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy spróbować schłodzić ją pod strumieniem zimnej wody. Efekt nie będzie tak spektakularny, ale moc działania cebuli zostanie nieco ograniczona.
Cebulę warto też kroić w pobliżu włączonego okapu. Wciągnie on część gazu wywołującego łzawienie oczu. Można też stanąć przy uchylonym oknie, dzięki czemu w naszym otoczeniu znajdzie się mniej składników podrażniających oczy. Dobrym pomysłem jest zapalenie na ten czas świeczki lub palnika gazowej kuchenki. Za ich sprawą substancje drażniące uniosą się wyżej i nie będą drażnić naszych oczu.
Niektórzy zwracają też uwagę na to, by do siekania cebuli używać ostrego noża. Dzięki temu jej włókna nie będą miażdżone, tylko przecinane, a zatem uwolni się z nich mniej drażniących związków. Ostrze noża dodatkowo można co jakiś czas zwilżyć wodą, co też powstrzyma rozprzestrzenianie się gazu.
Co jeszcze pomoże?
W czasie krojenia cebuli staraj się oddychać ustami, nie nosem. Możesz też odwrócić głowę, tak by nie znajdowała się bezpośrednio nad drażniącym warzywem. Powstrzymuj się też przed pocieraniem oczu, bo to tylko nasila reakcję.
Jeśli zaś masz wybór, zamiast zwykłej cebuli, możesz sięgnąć po czerwoną. Ta jest delikatniejsza i zawiera mniej drażniących substancji. Może więc nawet uda się ją pokroić bez zalewania się łzami.
W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak rozpoznać, kiedy kiszone ogórki są zepsute, a także, co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały w czasie gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/bdspnimage
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: regiodom