Smakosze.pl Przepisy Colesław był zbyt ciężkostrawny dla Ireny. Zmieniła trochę skład i teraz zajada tę surówkę 2 razy w tygodniu
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania

Colesław był zbyt ciężkostrawny dla Ireny. Zmieniła trochę skład i teraz zajada tę surówkę 2 razy w tygodniu

31 lipca 2023

Surówka Colesław do lekkich nie należy. Irena robi ją jednak bez majonezu i śmietany, a cebulę zastępuje innym, łagodniejszym w smaku warzywem. Spróbowałam jej przepisu i byłam zachwycona. Sprawdźcie koniecznie — ten pełen smaku dodatek nie ma sobie równych.

Przepis na surówkę colesław bez nabiału

Dodawanie majonezu czy śmietany do surówki powoduje, że jest ona cięższa niż gdyby skorzystać z jogurtu czy sosu na bazie oliwy z oliwek. W surówce Colesław dla niektórych kłopotliwa bywa też surowa cebula.

Irena rozwiązała te problemy, wzbogacając kompozycję kapusty i marchewki o świeży szczypiorek, a całość polała klasycznym francuskim sosem winegret. Wyszło naprawdę pysznie i lekko.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • koperek
  • 20-30 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Do ciasta drożdżowego zawsze podchodziłam, jak pies do jeża. Przepis bez wyrabiania zmienił wszystko

Jak zrobić lekką surówkę Colesław? Zapomnijcie o nabiale

Kapustę szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Posypujemy solą, a następnie ugniatamy delikatnie. Odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o większych oczkach.

Z kapusty odlewamy sok, który się uwolnił i dodajemy marchewkę. Wrzucamy też posiekany szczypiorek i koperek. Dokładnie mieszamy warzywa, a następnie łączymy je z sosem sporządzonym z soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu oraz oliwy z oliwek.

Jak podać surówkę Colesław bez nabiału?

Lekki warzywny dodatek sprawdzi się zarówno do mięs pieczonych, jak i grillowanych. Pasuje również do ryb, pulpetów warzywnych oraz wegetariańskich kotletów jajecznych .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne surówki. Wypróbujcie koniecznie soczystą kompozycję na bazie z kapusty pekińskiej . Być może skusi was też sycąca surówka z czerwoną fasolą .

Lekka surówka colesław.png
canva/Image Professionals GmbH
Zapomnij o mizerii i kiszonych. Ogórki z patelni to prawdziwy hit sezonu
Nigdy nie wkładaj ich do mikrofalówki. Tylko tak odgrzane schabowe będą smakować, jak świeżo zrobione
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy