Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z dodatkami
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 25.03.2022 22:43

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z dodatkami

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z pysznymi dodatkami
pixabay.com

1.      Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.

2.      Lista składników oraz ich proporcje.

3.      Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?

4.      Inne wersje potrawy.

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem możesz przygotować jako przekąskę na imprezę, idealnie sprawdzi się też jako podwieczorek czy lekka kolacja. Smak wędzonego łososia świetnie komponuje się z pastą na bazie awokado, a to wszystko na pysznej chrupiącej bagietce… Koniecznie musisz wypróbować!

Pamiętaj, że awokado musi być bardzo dojrzałe czyli miękkie w dotyku, ale wybieraj raczej takie egzemplarze, które nie są zbyt pogniecione.

W dalszej części artykułu dowiesz się jakich składników potrzebujesz oraz jak wykonać tę pyszną przekąskę.

Lista składników oraz ich proporcje.

Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania pysznych crostini z guacamole i wędzonym łososiem jako przystawka dla 4 osób. Dowiedz się, co musisz kupić.

Lista składników:

·        1 duża bagietka lub wąski chleb (według tradycji crostini powinny być małe)

·        2 awokado

·        Sok z jednej limonki

·        Mała cebulka

·        2 łyżki oliwy z oliwek

·        1 ząbek czosnku

·        Kilka suszonych pomidorów

·        Sól i pieprz

·        Świeży koperek

·        100 g wędzonego łososia

Lista składników nie jest długa, a to oznacza, że przepis jest banalnie prosty. Czas wykonania takiej przekąski jest krótki.

W dalszej części przepisu poznasz sposób przygotowania tej pysznej przystawki.

Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?

Sposób przyrządzenia crostini z guacamole i wędzonym łososiem nie jest zbyt skomplikowany, ale składa się z kilku części. Dokładny opis czynności, jakie musisz wykonać podajemy poniżej.

1.      Na początku należy przygotować guacamole, czyli pastę z awokado.

2.      W tym celu obierz awokado ze skórki i usuń pestki. Przełóż miąższ do miseczki i rozdrobnij go widelcem.

3.      Aby zapobiec ciemnieniu awokado, wlej sok z limonki, który również doda walorów smakowych do pasty.

4.      Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Dodaj do pasty.

5.      Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.

6.      Na koniec pokrój drobno suszone pomidory i dodaj do guacamole. Jeżeli czujesz, że pasta nie jest dostatecznie przyprawiona, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem.

7.      Wędzonego łososia pokrój na mniejsze paseczki, a świeży koperek drobno posiekaj.

8.      Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, chleb lub bagietkę pokrój i piecz je kilka minut, aż staną się chrupiące.

9.      Kiedy będą gotowe wyciągnij je z piekarnika, nałóż guacamole, pasek łososia oraz koperek.

Pyszne crostini z guacamole i wędzonym łososiem gotowe! Czyż nie wyglądają pięknie? Smakują równie dobrze.

Inne wersje potrawy.

Powyższy przepis na pyszne guacamole jest prosty i crostini wychodzą bardzo smaczne, ale jeżeli wolisz ostrzejsze potrawy możesz dodać do pasty z awokado drobno posiekaną papryczkę chili.

Lubisz oliwki? Śmiało dodaj je na wierzch guacamole. Tak naprawdę możesz dodać takie składniki jakie lubisz.

undefined

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem to świetny pomysł na przepyszną przystawkę czy przekąskę, zwłaszcza, że awokado posiada wiele właściwości leczniczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Guacamole jest bardzo uniwersalne, możesz wykorzystać je nie tylko do chrupiących kromek chleba, ale również do chipsów czy tacos.

Tagi: