Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z pysznymi dodatkami
pixabay.com

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z dodatkami

Crostini to nic innego jak małe kromki chrupiącej bagietki lub chleba. Wywodzą się z Włoch i tam najczęściej podawane są jako przystawka z różnymi dodatkami, mogą być podawane tylko z oliwą i ziołami lub z mięsem, serem czy warzywami. Guacamole zaś pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest to smaczna pasta na bazie awokado. Crostini z guacamole i wędzonym łososiem to dobry pomysł na przekąskę, podwieczorek lub wieczór filmowy. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj przepis na idealne crostini ze smakowitymi dodatkami.

1. Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.

2. Lista składników oraz ich proporcje.

3. Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?

4. Inne wersje potrawy.

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem możesz przygotować jako przekąskę na imprezę, idealnie sprawdzi się też jako podwieczorek czy lekka kolacja. Smak wędzonego łososia świetnie komponuje się z pastą na bazie awokado, a to wszystko na pysznej chrupiącej bagietce… Koniecznie musisz wypróbować!

Pamiętaj, że awokado musi być bardzo dojrzałe czyli miękkie w dotyku, ale wybieraj raczej takie egzemplarze, które nie są zbyt pogniecione.

W dalszej części artykułu dowiesz się jakich składników potrzebujesz oraz jak wykonać tę pyszną przekąskę.

Lista składników oraz ich proporcje.

Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania pysznych crostini z guacamole i wędzonym łososiem jako przystawka dla 4 osób. Dowiedz się, co musisz kupić.

Lista składników:

· 1 duża bagietka lub wąski chleb (według tradycji crostini powinny być małe)

· 2 awokado

· Sok z jednej limonki

· Mała cebulka

· 2 łyżki oliwy z oliwek

· 1 ząbek czosnku

· Kilka suszonych pomidorów

· Sól i pieprz

· Świeży koperek

· 100 g wędzonego łososia

Lista składników nie jest długa, a to oznacza, że przepis jest banalnie prosty. Czas wykonania takiej przekąski jest krótki.

W dalszej części przepisu poznasz sposób przygotowania tej pysznej przystawki.

Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?

Sposób przyrządzenia crostini z guacamole i wędzonym łososiem nie jest zbyt skomplikowany, ale składa się z kilku części. Dokładny opis czynności, jakie musisz wykonać podajemy poniżej.

1. Na początku należy przygotować guacamole, czyli pastę z awokado.

2. W tym celu obierz awokado ze skórki i usuń pestki. Przełóż miąższ do miseczki i rozdrobnij go widelcem.

3. Aby zapobiec ciemnieniu awokado, wlej sok z limonki, który również doda walorów smakowych do pasty.

4. Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Dodaj do pasty.

5. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.

6. Na koniec pokrój drobno suszone pomidory i dodaj do guacamole. Jeżeli czujesz, że pasta nie jest dostatecznie przyprawiona, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem.

7. Wędzonego łososia pokrój na mniejsze paseczki, a świeży koperek drobno posiekaj.

8. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, chleb lub bagietkę pokrój i piecz je kilka minut, aż staną się chrupiące.

9. Kiedy będą gotowe wyciągnij je z piekarnika, nałóż guacamole, pasek łososia oraz koperek.

Pyszne crostini z guacamole i wędzonym łososiem gotowe! Czyż nie wyglądają pięknie? Smakują równie dobrze.

Inne wersje potrawy.

Powyższy przepis na pyszne guacamole jest prosty i crostini wychodzą bardzo smaczne, ale jeżeli wolisz ostrzejsze potrawy możesz dodać do pasty z awokado drobno posiekaną papryczkę chili.

Lubisz oliwki? Śmiało dodaj je na wierzch guacamole. Tak naprawdę możesz dodać takie składniki jakie lubisz.

Crostini z guacamole i wędzonym łososiem to świetny pomysł na przepyszną przystawkę czy przekąskę, zwłaszcza, że awokado posiada wiele właściwości leczniczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Guacamole jest bardzo uniwersalne, możesz wykorzystać je nie tylko do chrupiących kromek chleba, ale również do chipsów czy tacos.

Następny artykuł