Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – chrupiące grzanki z dodatkami
1. Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.
2. Lista składników oraz ich proporcje.
3. Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?
4. Inne wersje potrawy.
Crostini z guacamole i wędzonym łososiem – opis potrawy.
Crostini z guacamole i wędzonym łososiem możesz przygotować jako przekąskę na imprezę, idealnie sprawdzi się też jako podwieczorek czy lekka kolacja. Smak wędzonego łososia świetnie komponuje się z pastą na bazie awokado, a to wszystko na pysznej chrupiącej bagietce… Koniecznie musisz wypróbować!
Pamiętaj, że awokado musi być bardzo dojrzałe czyli miękkie w dotyku, ale wybieraj raczej takie egzemplarze, które nie są zbyt pogniecione.
W dalszej części artykułu dowiesz się jakich składników potrzebujesz oraz jak wykonać tę pyszną przekąskę.
Lista składników oraz ich proporcje.
Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania pysznych crostini z guacamole i wędzonym łososiem jako przystawka dla 4 osób. Dowiedz się, co musisz kupić.
Lista składników:
· 1 duża bagietka lub wąski chleb (według tradycji crostini powinny być małe)
· 2 awokado
· Sok z jednej limonki
· Mała cebulka
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
· Kilka suszonych pomidorów
· Sól i pieprz
· Świeży koperek
· 100 g wędzonego łososia
Lista składników nie jest długa, a to oznacza, że przepis jest banalnie prosty. Czas wykonania takiej przekąski jest krótki.
W dalszej części przepisu poznasz sposób przygotowania tej pysznej przystawki.
Jak przygotować najlepsze crostini z guacamole i wędzonym łososiem?
Sposób przyrządzenia crostini z guacamole i wędzonym łososiem nie jest zbyt skomplikowany, ale składa się z kilku części. Dokładny opis czynności, jakie musisz wykonać podajemy poniżej.
1. Na początku należy przygotować guacamole, czyli pastę z awokado.
2. W tym celu obierz awokado ze skórki i usuń pestki. Przełóż miąższ do miseczki i rozdrobnij go widelcem.
3. Aby zapobiec ciemnieniu awokado, wlej sok z limonki, który również doda walorów smakowych do pasty.
4. Obierz cebulkę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Dodaj do pasty.
5. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.
6. Na koniec pokrój drobno suszone pomidory i dodaj do guacamole. Jeżeli czujesz, że pasta nie jest dostatecznie przyprawiona, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem.
7. Wędzonego łososia pokrój na mniejsze paseczki, a świeży koperek drobno posiekaj.
8. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, chleb lub bagietkę pokrój i piecz je kilka minut, aż staną się chrupiące.
9. Kiedy będą gotowe wyciągnij je z piekarnika, nałóż guacamole, pasek łososia oraz koperek.
Pyszne crostini z guacamole i wędzonym łososiem gotowe! Czyż nie wyglądają pięknie? Smakują równie dobrze.
Inne wersje potrawy.
Powyższy przepis na pyszne guacamole jest prosty i crostini wychodzą bardzo smaczne, ale jeżeli wolisz ostrzejsze potrawy możesz dodać do pasty z awokado drobno posiekaną papryczkę chili.
Lubisz oliwki? Śmiało dodaj je na wierzch guacamole. Tak naprawdę możesz dodać takie składniki jakie lubisz.
undefined
Crostini z guacamole i wędzonym łososiem to świetny pomysł na przepyszną przystawkę czy przekąskę, zwłaszcza, że awokado posiada wiele właściwości leczniczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Guacamole jest bardzo uniwersalne, możesz wykorzystać je nie tylko do chrupiących kromek chleba, ale również do chipsów czy tacos.