Cudowne domowe pączki bez jajek i mleka
Wiele z was z pewnością szuka już receptury na pyszne pączki. Tradycyjny specjał nie wszystkim jednak będzie odpowiadał. Dla tych, którzy unikają spożywania nabiału mamy nie lada gratkę — przepis na pączki bez mleka i jaj. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki.
Desery bez nabiału potrafią być naprawdę pyszne. Z pewnością wielu z wa próbowało już ciasta drożdżowego w takiej wersji czy śniadaniowego omletu na słodko . Tym razem pokażemy wam jak przygotować wegańskie pączki. Inspirowany recepturą Jadłonomii przepis skradnie niejedno serce.
Przepis na znakomite pączki bez użycia jajek i mleka
Z podanych proporcji wyjdzie wam około 20 - 30 małych pączków.
Składniki na zaczyn:
250 ml ciepłego napoju sojowego 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
180 g tofu naturalnego 2 łyżki mleka roślinnego 1 łyżka cukru wanilinowego 500 g mąki pszennej 4 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia 1 łyżka octu
Przygotowanie:
W misce łączymy napój sojowy z pokruszonymi drożdżami, cukrem oraz mąką. Pozostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. W międzyczasie przy pomocy blendera rozdrabniamy tofu i łączymy je z napojem roślinnym oraz cukrem wanilinowym. Ucieramy na gładki krem.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięte drożdże wraz z kremowym tofu. Zagniatamy ciasto, wlewamy do niego ocet i kontynuujemy zagniatanie, dodając olej. Najlepiej, gdy dolewać go będziemy łyżka po łyżce, w wiarę możliwości nie przerywając mieszania masy.
Ciasto powinno nam wyjść bardzo elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy na obsypanym mąką blacie, do czasu, aż uzyskamy jednolitą, pozbawioną bąbli powietrza powierzchnię. Rozciągamy je na cienki, około centymetrowy placek i wycinamy z niego kółka.
Małe placuszki przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 30 minut. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy partiami, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: jadlonomia