Cudowny przepis na letnie gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Można je przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki z młodej kapusty. Letnia odsłona specjału przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie cieszy się ogromną popularnością. Warto wykorzystać w nich młodą kapustę. Dzięki niej gołąbki będą jeszcze pyszniejsze.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Letnie gołąbki z młodej kapusty
Nie da się ukryć, że gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał Polskiej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o prostej recepturze Magdy Gessler . Tym razem gołąbki zawiniemy w młodą kapustę.
Wyśmienita młoda kapusta jest specjałem, który zalicza się do smaków lata. Z pewnością warto wykorzystać ją podczas przygotowywania gołąbków . Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
50 g ryżu
-
50 g kaszy gryczanej
-
500 g mięsa mielonego
-
główka młodej kapusty
-
7 g soli
-
2 g majeranku
-
4 g pieprzu ziołowego
-
2 g pieprzu czarnego
-
400 ml wrzątku
-
130 g koncentratu pomidorowego
-
15 g mąki pszennej
-
masło
Przepis na gołąbki w letniej odsłonie
Kaszę oraz ryż gotujemy osobno i płuczemy je zimną wodą. Mięso mieszamy z przyprawami. Odstawiamy je do lodówki. W tym czasie młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wstawiamy do garnka z osolonym wrzątkiem.
Kiedy liście zaczną odchodzić od kapusty, odrywamy je i odkładamy na bok. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak gotować kapustę na gołąbki . Wracamy do naszego farszu. Mięso łączymy z ryżem i kaszą. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.
Na liście młodej kapusty wykładamy porcje farszu i zawijamy gołąbki. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem . Gołąbki zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Canva / -lvinst-
Gołąbki powinny się piec przez około godzinę. Gdy będą gotowe, możemy przygotować sos. Mąkę mieszamy z koncentratem pomidorowym. Podsmażamy je delikatnie. Całość wzbogacamy o wodę z upieczonych gołąbków i przyprawy. Na koniec sos wylewamy na nasze mięsne zawiniątka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kęsy codzienności