Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – pomysł na lekkostrawny i smaczny obiad
pixabay.com

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – pomysł na lekkostrawny i smaczny obiad

Nie masz pomysłu na ciekawy i zdrowy obiad? Cukinia to idealny pomysł. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to bardzo zdrowy i lekkostrawny, a jednocześnie smaczny obiad. Wszystkie składniki tego dania uchodzą za niskokaloryczne, ale dostarczają za to odpowiednich wartości odżywczych do organizmu. Cukinia faszerowana pięknie prezentuje się na talerzu, ale zdecydowanie potrafi obronić się też smakiem. Chcesz poznać przepis na doskonałą cukinię faszerowaną? Zapisz listę składników i do dzieła!

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami – opis potrawy oraz cenne właściwości składników

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne połączenie składników dobrych dla jelit i całego organizmu człowieka. Wiesz jakie właściwości odżywcze posiada kasza jaglana?

Oprócz tego, że mnóstwo prozdrowotnych właściwości jest lekkostrawna i można jeść ją codziennie. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B, miedzi i żelaza oraz krzemu. Dzięki tym składnikom wzmacniamy naszą odporność, chronimy się przed anemią, dbamy o paznokcie, skórę i kości. Jak widać spożywanie kaszy jaglanej ma same plusy!

A co z indykiem? Indyk ma zdecydowanie chudsze mięso niż np. kurczak. W swoim składzie ma również takie wartości odżywcze jak żelazo czy cynk.

Poniżej znajduje się lista zakupów oraz przepis na zrobienie smacznych i zdrowych cukinii faszerowanych dla 2 osób.

Lista produktów, które będą potrzebne do zrobienia tego smacznego obiadu

Do zrobienia cukinii faszerowanych kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami potrzebujesz:

· 150 g mielonego indyka lub mięsa w kawałku

· 2 średniej wielkości cukinie

· 100 g kaszy jaglanej

· Mała cebulka

· Ząbek czosnku

· Jedna kulka mozzarelli

· Kilka suszonych pomidorów w oliwie

· Sól, pieprz

· Papryka w proszku (słodka lub ostra, zależnie od preferencji)

· Kilka listków świeżej bazylii

· Połowa papryki

Wykonanie faszerowanych cukinii nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kaszy jaglanej. Kasza ta posiada lekko goryczkę w smaku i aby jej się pozbyć koniecznie trzeba dobrze ją wypłukać. W tym celu przesyp kaszę jaglaną na sito i płucz pod bieżącą wodą aż do momentu, kiedy spływająca woda będzie całkiem przezroczysta. Do gotowania kaszy na 100 g trzeba użyć 250 ml wody.

To tyle z dobrych rad, w kolejnym akapicie jest dokładny opis przygotowania potrawy.

Jak zrobić cukinię faszerowaną?

To bardzo proste. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to pyszne i lekkostrawne danie. Sprawdź jak je zrobić.

1. Cukinie dokładnie umyj i przekrój na pół, usuń nasiona ze środka łyżką.

2. Kaszę gotuj pod przykryciem do momentu aż wypije całą wodę.

3. Cebulkę, czosnek, paprykę, suszone pomidorki i listki bazylii pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż chwilę na oliwie. Dodaj mięso i smaż jeszcze chwilę. Jeżeli nie masz mielonego mięsa, filet pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni.

4. Ugotowaną kaszę przełóż do reszty składników, całość dopraw i dokładnie wymieszaj.

5. Nagrzej piekarnik do 180°C.

6. Cukinie nafaszeruj warzywami i mięsem, na każdą połóż plasterek mozzarelli.

7. Piecz około 20 minut.

Pyszna cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami gotowa!

Inne wersje potrawy – z jakimi składnikami jeść cukinię faszerowaną?

Nie masz pod ręką indyka? Zamiast niego śmiało użyj mięsa z kurczaka. Cukinie będą równie pyszne. Możesz zrobić wersję wegetariańską tej potrawy, rezygnując z indyka. Dodaj kilka warzyw takich jak pieczarki czy marchewka.

Faszerowaną cukinię możesz podać z ulubionym sosem.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami to lekki i smaczny obiad, który polubią wszyscy.

Następny artykuł