Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem
pixabay.com

Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem

Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem to szybkie i pyszne danie, które zrobione w większej porcji zaspokoi nasz głód przez kilka najbliższych dni po ugotowaniu. Curry doskonale nadaje się do podania zarówno z mięsem, jak i solo. Możemy je także serwować z białym ryżem, którego smak jest idealnie uzupełniany przez wyraziste przyprawy dodawane do curry.

Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem.

W curry bardzo istotne są przyprawy. Potrawa powinna być możliwie jak najbardziej aromatyczna, dlatego nie warto rezygnować z przypraw podanych w przepisach. To właśnie głównie one generują niepowtarzalny smak potrawy. Warzywa same w sobie nie nadają tak intensywnego smaku. Pamiętajmy o tym podczas gotowania curry.

Składniki:

· 450 gramów kalafiora świeżego

· 4 ziemniaki

· 100 gramów szpinaku

· 1 łyżka pasty curry

· 250 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego

· 400 mililitrów mleka kokosowego

· 1 łyżka stołowa oleju kokosowego

· przyprawy: sól (do smaku), ½ łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przyrządzaniu curry warzywnego z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Zaczynamy od kalafiora – rozdzielamy go na różyczki i płuczemy na sitku pod zimną wodą.

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Szpinak również płuczemy – możemy to zrobić tak jak w przypadku kalafiora – na sitku. Następnie rozkładamy na ścierce i pozostawiamy do wyschnięcia.

W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę. Ważne jest to, aby ciągle ją mieszać.

Po chwili dodajemy paprykę słodką i kurkumę. Ciągle mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko kokosowe. Na tym etapie powinny to jednak być jedynie 4 łyżki. Zależy nam na tym, aby uzyskać gładką, gęstą pastę.

Pastę zalewamy wrzącym bulionem. Dolewamy także resztę mleka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującego się curry wrzucamy kalafiora i ziemniaki. Zagotowujemy całość, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem do momentu, w którym warzywa będą miękkie (szczególnie ziemniaki).

Po upływie tego czasu dorzucamy szpinak. Mieszamy całość, gotujemy jeszcze przez 1 minutę, po czym wyłączamy.

Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem podajemy na gorąco. Możemy umieścić w miseczkach ryż i zalać go curry lub zjeść sos solo. Całość możemy pokropić sokiem z limonki i posypać świeżą, poszatkowaną na drobno kolendrą.

Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem oraz marchewką.

Składniki:

· 350 gramów kalafiora

· 2 marchewki

· 3 ziemniaki

· 8 pieczarek

· 1 cebula

· 1 ząbek czosnku

· 100 gramów szpinaku świeżego

· ¼ łyżeczki zielonej pasty curry

· 400 gramów mleka kokosowego

· ¼ szklanki soku z cytryny

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki trawy cytrynowej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kuminu, 1½ łyżeczki garam masali

· dodatkowo: olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Kalafiora rozdzielamy na różyczki i płuczemy pod zimną wodą na sitku. Cebulę i czosnek obieramy, podobnie robimy z pieczarkami. Szpinak myjemy na sitku, tak jak kalafiora, a następnie rozkładamy na ścierce, aby wysechł.

Cebulę, ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażących się warzyw dorzucamy wszystkie przyprawy, z wyjątkiem soli i pieprzu. Musimy więc umieścić w garnku imbir, trawę cytrynową, kurkumę, kolendrę, curry, kumin i garam masali. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aby przyprawy się nie przypaliły.

Do garnka dolewamy niewielką ilość wody. Dorzucamy marchewkę, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy także zieloną pastę curry. Wszystkie składniki w garnku doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień pod naczyniem i dodajemy ziemniaki.

Gotujemy 5 minut.

Po tym czasie dodajemy kalafiora. Wszystko mieszamy.

Jeśli sos zrobił się za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem kokosowym.

Curry gotujemy przez około 15-20 minut. Zależy nam na tym, aby warzywa były miękkie. Miękkość należy sprawdzać szczególnie w przypadku ziemniaków i marchewki.

Po 20 minutach doprawiamy curry solą i pieprzem. Podlewamy sokiem z cytryny. Następnie dorzucamy liście szpinaku, gotujemy jeszcze przez 1 minutę, po czym wyłączamy ogień pod garnkiem.

Curry podajemy na gorąco. Możemy serwować je solo lub z dodatkiem ryżu.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/curry-warzywne-z-ziemniakami-kalafiorem-i-szpinakiem

2. http://nakuchennymprogu.pl/curry-z-kalafiorem-marchewka-ziemniakami-i-szpinakiem-bez-glutenu-weganskie/

3. https://www.olgasmile.com/curry-z-kalafiorem.html

Następny artykuł