Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem
W curry bardzo istotne są przyprawy. Potrawa powinna być możliwie jak najbardziej aromatyczna, dlatego nie warto rezygnować z przypraw podanych w przepisach. To właśnie głównie one generują niepowtarzalny smak potrawy. Warzywa same w sobie nie nadają tak intensywnego smaku. Pamiętajmy o tym podczas gotowania curry.
Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem.
undefined
Składniki:
· 450 gramów kalafiora świeżego
· 4 ziemniaki
· 100 gramów szpinaku
· 1 łyżka pasty curry
· 250 mililitrów bulionu warzywnego lub drobiowego
· 400 mililitrów mleka kokosowego
· 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
· przyprawy: sól (do smaku), ½ łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu curry warzywnego z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Zaczynamy od kalafiora – rozdzielamy go na różyczki i płuczemy na sitku pod zimną wodą.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Szpinak również płuczemy – możemy to zrobić tak jak w przypadku kalafiora – na sitku. Następnie rozkładamy na ścierce i pozostawiamy do wyschnięcia.
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę. Ważne jest to, aby ciągle ją mieszać.
Po chwili dodajemy paprykę słodką i kurkumę. Ciągle mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko kokosowe. Na tym etapie powinny to jednak być jedynie 4 łyżki. Zależy nam na tym, aby uzyskać gładką, gęstą pastę.
Pastę zalewamy wrzącym bulionem. Dolewamy także resztę mleka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się curry wrzucamy kalafiora i ziemniaki. Zagotowujemy całość, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem do momentu, w którym warzywa będą miękkie (szczególnie ziemniaki).
Po upływie tego czasu dorzucamy szpinak. Mieszamy całość, gotujemy jeszcze przez 1 minutę, po czym wyłączamy.
Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem podajemy na gorąco. Możemy umieścić w miseczkach ryż i zalać go curry lub zjeść sos solo. Całość możemy pokropić sokiem z limonki i posypać świeżą, poszatkowaną na drobno kolendrą.
undefined
Curry warzywne z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem oraz marchewką.
Składniki:
· 350 gramów kalafiora
· 2 marchewki
· 3 ziemniaki
· 8 pieczarek
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 100 gramów szpinaku świeżego
· ¼ łyżeczki zielonej pasty curry
· 400 gramów mleka kokosowego
· ¼ szklanki soku z cytryny
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki trawy cytrynowej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kuminu, 1½ łyżeczki garam masali
· dodatkowo: olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Kalafiora rozdzielamy na różyczki i płuczemy pod zimną wodą na sitku. Cebulę i czosnek obieramy, podobnie robimy z pieczarkami. Szpinak myjemy na sitku, tak jak kalafiora, a następnie rozkładamy na ścierce, aby wysechł.
Cebulę, ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażących się warzyw dorzucamy wszystkie przyprawy, z wyjątkiem soli i pieprzu. Musimy więc umieścić w garnku imbir, trawę cytrynową, kurkumę, kolendrę, curry, kumin i garam masali. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy, aby przyprawy się nie przypaliły.
Do garnka dolewamy niewielką ilość wody. Dorzucamy marchewkę, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy także zieloną pastę curry. Wszystkie składniki w garnku doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień pod naczyniem i dodajemy ziemniaki.
Gotujemy 5 minut.
Po tym czasie dodajemy kalafiora. Wszystko mieszamy.
Jeśli sos zrobił się za gęsty, możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem kokosowym.
Curry gotujemy przez około 15-20 minut. Zależy nam na tym, aby warzywa były miękkie. Miękkość należy sprawdzać szczególnie w przypadku ziemniaków i marchewki.
Po 20 minutach doprawiamy curry solą i pieprzem. Podlewamy sokiem z cytryny. Następnie dorzucamy liście szpinaku, gotujemy jeszcze przez 1 minutę, po czym wyłączamy ogień pod garnkiem.
Curry podajemy na gorąco. Możemy serwować je solo lub z dodatkiem ryżu.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/curry-warzywne-z-ziemniakami-kalafiorem-i-szpinakiem
3. https://www.olgasmile.com/curry-z-kalafiorem.html
undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined