Smakosze.pl
Curry z krewetkami i papryka

pixabay.com

Curry z krewetkami i papryką

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Dania kuchni orientalnej mają to do siebie, że ich smak znacznie różni się od smaku potraw, które na co dzień goszczą na polskich stołach. Mimo to, w większości składniki do ich przygotowania są łatwo dostępne, a połączenia produktów, mimo że wielokrotnie zaskakują, końcowo wywołują bardzo pozytywny efekt. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu szybkiego dania kuchni orientalnej, curry z krewetkami i papryką, sprawdzi się tu doskonale.

Curry skąd się wzięło?

Zgodnie z definicją,  curry nie oznacza mieszanki przypraw, z czym zazwyczaj kojarzymy to pojęcie, ale raczej nazwę sposoby w jaki przyrządza się dania w kuchni indyjskiej. Jest to zmieszanie warzyw, ryb, owoców morza czy mięsa w sosie. Mimo to przyjęło się w potocznym obiegu, że słowem curry określa się też przyprawy dobrane w odpowiedni sposób.

Jakie są rodzaje curry?

Istnieje wiele odmian curry, ale gotowe już pasty stworzone z przypraw zakupić można jako curry w trzech kolorach: żółtym, zielonym i czerwonym, które to różnią się między sobą składem i stopniem ostrości. W ocenianiu pikanterii nie sugerujmy się kolorem! Curry zielone to najostrzejsza z trzech odmian, do której przygotowania używana jest zielona papryka chilli. Curry czerwone pod względem ostrości znajduje się pomiędzy zielonym i żółtym, do przygotowania w tym przypadku używamy czerwonego chilli, które jest łagodniejsze w smaku od zielonego. Żółte curry, jest zdecydowanie najmniej ostre, a swój kolor uzyskuje dzięki kurkumie, która jest głównym składnikiem żółtego curry.

Jakie właściwości ma curry?

Właściwości curry zależne są od tego, z jakiej mieszanki przypraw zostało stworzone. Mówi się, że spożywanie w sposób regularny curry pomaga w zapobieganiu nowotworów. Ponadto, curry jest doskonałym źródłem źelaza, więc świetnie sprawdzi się dla osób borykających się z anemią. Curry świetnie pomaga też w zaburzeniach trawienia, wzdęciach i niestrawności oraz przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi. W zależności od składu, w curry znajdziemy cały wachlarz witamin i składników mineralnych, które świetnie wpłyną na nasz organizm. 

Z jakich przypraw najczęściej składa się curry?

Główną przyprawą, które występuje w wielu gotowych mieszankach curry jest kurkuma, nadająca curry charakterystyczny, żółty kolor. Ponadto w skład curry często wchodzą również: chilli, pieprz,sól, kolendra, imbir, kminek czy cynamon. Skład gotowych past curry ani proporcji nie jest ściśle określony.

Curry z krewetkami i papryką - składniki

250 g mrożonych krewetek tygrysich

250 ml passaty 

350 ml mleka kokosowego

200 g ryżu

1 papryka

1 cebula

1 chilli

3 ząbki czosnku

1 łyżka imbiru

1 łyżka kurkumy w proszku

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz, cukier

Curry z krewetkami i papryką - przygotowanie

  • Wyjąć krewetki z zamrażarki, rozmrozić w ciepłej wodzie, osuszyć i oczyścić

  • Do garnka wlać passatę, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając

  • Po tym czasie dolać do pomidorów mleko kokosowe i gotować dalej, zwiększając nieco moc palnika, przez około 15 minut

  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu

  • Paprykę pokroić w kostkę, chilli posiekać drobno, czosnek wycisnąć w prasce, a imbir i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.

  • Na patelnię dodać łyżkę masła klarowanego i rozgrzać do rozpuszczenia masła na umiarkowanej mocy palnika. Następnie dodać imbir, czosnek i cebulę i smażyć do momentu lekkiego zarumienienia.

  • Na patelnię włożyć krewetki, posolić i smażyć przez około 2 minuty.

  • Na patelnię dodać pokrojoną paprykę, chilli, kurkumę i całość smażyć przez około minutę, cały czas mieszając.

  • Na patelnię wlać przygotowany sos z passaty i mleka kokosowego, gotować przez około minutę.

Tak przygotowane curry dodajemy do miseczki, razem z ryżem. Oczywiście papryka nie musi być jedynym warzywem, którego użyjesz do tego dania. Ilość chilli również zależna jest od Ciebie. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz całkowicie z niego zrezygnować, a jeśli natomiast jesteś wielkim fanem pikanterii, chilli można dodać jeszcze więcej.

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

Czytaj więcej >
szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >