Curry z kurczakiem, fasolką i pomidorem
Curry z kurczakiem, fasolą i pomidorem - składniki
pojedyncza pierś kurczaka,
1 łyżeczka kurkumy w proszku,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
2 łyżki oleju roślinnego,
1/3 cebuli,
1/3 łyżeczki chili w proszku + kawałeczek świeżej,
3 cm kawałek imbiru,
2 ząbki czosnku,
200 ml mleka kokosowego,
4 liście limonki kafir (można pominąć, jeśli nie mamy),
1 i 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej (lub 2 łyżki soku z limonki),
kawałeczek cukru palmowego (lub 1 łyżeczka trzcinowego),
1 pomidor,
1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej),
mała puszka fasoli (lub kukurydzy).
Do podania:
świeża kolendra,
ugotowany ryż.
undefined
Przygotowanie curry z kurczakiem, fasolą i pomidorem
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smaku sól, kolendrę, kurkumę i chili w proszku, całość wymieszaj z 1 łyżką oleju.
Zetrzyj lub zmiel obrany imbir, czosnek i cebulę w rozdrabniaczu. Dodaj 1-2 łyżki wody i dobrze wymieszaj. Drugą łyżkę oliwy wlej na patelnię, dodaj powstałą pastę i chwilę smaż.
Dodaj kurczaka i liście limonki kafir, smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zalej 1/2 szklanki wody (możesz użyć wrzącej wody pozostałą po gotowaniu ryżu).
Wlej mleko kokosowe i gotuj około 10 minut. Dodaj fasolę z puszki, obierz i pokrój w kostkę pomidory z puszki i gotuj wszystko razem przez około 5 minut.
Dodaj musztardę, świeże chili, sos z tamaryndowca lub sok z limonki i cukier, gotuj przez 1-2 minuty, w razie potrzeby dopraw solą. Podawaj z ryżem i kolendrą.