Bez tej kiełbasy nie ma Wielkanocy. Na święta podaję ją w specjalnym sosie

Lubicie białą kiełbasę. Na pewno ma ona wielu sympatyków, szczególnie że ma niesamowity smak. Ponadto jest to produkt, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole, między innymi w żurku. Tym razem postawimy na inną potrawę, dlatego też przedstawiamy Wam przepis na smażoną kiełbasę z cebulką.
Czym wyróżnia się biała kiełbasa?
Aby przygotowane danie z białej kiełbasy było smaczne, to trzeba znać odpowiedni przepis, który jest gwarancją nie tylko niesamowitego smaku, ale również aromatu. Jednak wszystko zaczyna się jeszcze przed procesem gotowania.

Najważniejsze, aby wybrać dobrej jakości kiełbasę, z zaufanego źródła, najlepiej bez zawartości soli peklowej. Kiełbasa musi być soczysta i smaczna, dlatego jej świeżość to podstawa. Nie może również zawierać niepotrzebnych konserwantów.
Biała kiełbasa świetnie łączy się z cebulką, ale również z chrzanem. Odpowiednio przyrządzona i skomponowana z tymi składnikami to prawdziwa bomba smakowa, idealna na przekąskę podczas Świąt Wielkanocnych. Sprawdźcie jak krok po kroku ją przygotować, aby wyszła smakowita.
Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na WielkanocBiała kiełbasa w specjalnym sosie
Odpowiednio przygotowana biała kiełbasa z dobrze dobranymi składnikami to prawdziwy rarytas. Do tego aromatyczny sos. Po prostu tak zwane “niebo w gębie”. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Kiełbasa:
- 1 kg białej kiełbasy, najlepiej swojskiej
- 350 g cebuli
- 2 ząbki czosnku + 1 ząbek w łupince
- 5 g majeranku
- 2,5 g tymianku
- 60 ml oleju
- 2 listki laurowe (opcjonalnie)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 g soli do wody,
- pieprz
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki chrzanu tartego
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Biała kiełbasa z cebulką
Biała kiełbasa z cebulką, a do tego aromatyczny sos to składniki na pyszne danie, które jest szybkie i proste w przygotowaniu.
W pierwszej kolejności smażymy na patelni pokrojoną w piórka cebulę do momentu, aż się zeszkli. Tuż przed końcem smażenia dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Do garnka wlewamy zimną wodę i umieszczamy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy do niej 1 ząbek czosnku w łupince, łyżeczkę soli, liście laurowe, a także ziele angielskie w postaci dwóch ziaren. Kiedy woda zacznie wrzeć, umieszczamy w niej kiełbasę. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie przesmażamy kiełbasę na patelni razem z cebulą. Robimy to do momentu, aż uznamy, że jest gotowa. Zależy, jak bardzo spieczoną lubimy.
Sos do kiełbasy, w tym przypadku chrzanowy jest bardzo prosty do zrobienia. W misce mieszamy śmietankę i chrzan. Dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Sprawdź przepis na najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zobacz, jaka pogoda będzie w Wielkanoc.

Tak przygotowaną mieszanką zalewamy naszą kiełbasę z cebulą na patelni i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Całość możemy również doprawić majerankiem i tymiankiem.
Tak przygotowaną kiełbasę z cebulką w sosie chrzanowym warto podać na wielkanocny obiad.





































