Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czego nie wkładać do mikrofali?
Adam Moskal
Adam Moskal 07.01.2022 01:00

Czego nie wkładać do mikrofali?

Mikrofalówka
canva/AndreyPopov, Getty Images

Jeśli często korzystasz z mikrofalówki i cenisz sobie jej wygodę, pod żadnym pozorem nie wkładaj do niej niektórych produktów. W innym wypadku możesz uszkodzić urządzenie, zniszczyć jedzenie, a nawet zaszkodzić własnemu zdrowiu. Do tej grupy przedmiotów należy folia aluminiowa, zamknięte pojemniki czy jajka.

Mikrofalówka jest zbawieniem dla osób, które chcą zjeść szybki posiłek i nie mają czasu na długie gotowanie. Wtedy wystarczy wrzucić gotowe danie do mikrofali, podgrzać je kilka minut i gotowe - można zabierać się za gorące i pyszne jedzenie.

Aby wydłużyć żywotność tego urządzenia, a także zachować względy bezpieczeństwa, warto znać listę produktów, których nie można do niego wkładać. Inaczej ryzykuje się zniszczeniem mikrofali, jedzenia czy nawet uszczerbkiem na zdrowiu.

Aluminium w mikrofalówce

Prawdopodobnie każdy zna ostrzeżenia na gotowych daniach do odgrzewania, że przed włożeniem do mikrofalówki, trzeba odpakować je z aluminium. Metal ten wywołuje wyładowania elektromagnetyczne w kontakcie z mikrofalami, co może doprowadzić do pożaru.

Jeśli więc chcesz zjeść kupionego na mieście kebaba w domu lub gotową lasagne, upewnij się, że nie są zawinięte w folię aluminiową. Najwygodniej jest przełożyć je na talerz lub do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy włożyć do urządzenia.

Wybuchające jajka i winogrona

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jajecznicę w mikrofalówce, lecz zawczasu należy rozbić skorupkę i umieścić roztrzepane jajka wewnątrz sprzętu. Jeśli zacznie się podgrzewać jajka w skorupce, ciśnienie w ich wnętrzu znacznie się zwiększy i ryzykuje się wybuchem.

Podobnie sytuacja wygląda podczas ogrzewania winogron lub rodzynek. Świeże winogrona zaczną eksplodować i brudzić ścianki, a rodzynki powystrzelają i przykleją się w taki sposób, że ich usunięcie będzie bardzo pracochłonne.

Ostre papryczki oraz papierowe torby

Zawarta w ostrych produktach kapsaicyna odpowiedzialna jest za ostry smak. Pod wpływem fal mikrofalowych bardzo szybko paruje i uwalnia się do powietrza wewnątrz urządzenia. Po otwarciu drzwiczek bucha ostry opar, który drażni nos, oczy oraz gardło, co nie jest przyjemnym doświadczeniem.

Tylko niektóre papierowe torby nadają się do grzania w mikrofalówce - przykładem mogą być torby, w które pakowany jest popcorn. Większość z nich jednak wydzielać będzie podczas grzania szkodliwe opary. Istnieje również ryzyko pożaru, dlatego bezpieczniej jest wyjąć jedzenie z torby i położyć je na talerzyku.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić napój zdrowszy od Coca-coli - kwas chlebowy. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe ciasto czekoladowe z mikrofalówki.

Mikrofalówka

Źródło zdjęcia: canva/ grzymkiewicz, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: regiodom; tipy.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram