muffinki czekoladowe
pixabay.com

Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami

Przepis na mocno czekoladowe, wilgotne muffinki, gdzie intensywna słodycz spotyka się w każdym kęsie z kwaskowatością śliwek węgierek. Pyszne, puszyste, proste.

Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami

Przepis na mocno czekoladowe, wilgotne muffinki, gdzie intensywna słodycz spotyka się w każdym kęsie z kwaskowatością śliwek węgierek. Pyszne, puszyste, proste.

Śliwki węgierki świeże i suszone

Śliwki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych jesiennych owoców. Występują w wielu odmianach, różnią się od siebie smakiem, wartościami odżywczymi, najlepszym zastosowaniem w kuchni. Śliwek węgierek wyróżniamy przynamniej pięć rodzajów. Wszystkie genialnie nadają się do zapiekania w kawałkach w ciastach czy babeczkach ze względu na mocną, mięsistą strukturę, ale równie świetnie sprawdzą się do przyrządzania przetworów, np. dżemów i marmolad. Kto nie lubi powideł węgierkowych?

Wszystkie śliwki węgierki posiadają dużo białka, antyoksydantów, wapnia, żelaza, potasu i witamin, min. A, K i C. Maksimum swoich zdrowotnych właściwości śliwki osiągają w procesie suszenia. I choć suszone śliwki są bardziej kaloryczne niż te świeże, to jednak zawierają więcej cennych składników odżywczych, m.in. witaminy K i polifenoli. Zalecane są do spożywania przez osoby chore na nadciśnienie, osteoporozę czy cukrzycę.

Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami węgierkami

W tych muffinkach pierwsze skrzypce gra czekolada w trzech odsłonach: mlecznej w kosteczkach, pod postacią popularnego kremu czekoladowego, czyli nutelli i kakao. Zwieńczeniem smaku tego deseru, swoistą wisienką na torcie – a raczej śliwką na muffince – są soczyste węgierki.

Składniki na około 12 babeczek:

  • 80g masła
  • Pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g śliwek węgierek

Składniki mokre: W rondelku podgrzewamy masło razem z kawałkami czekolady, dodajemy nutellę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wbijamy jajka, dolewamy mleko, całość łączymy w jednolitą czekoladową masę.

Składniki suche: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, łączymy z cukrem i kakao.

Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je na małe części.

Składniki suche łączymy z mokrymi, na koniec dorzucamy śliwki. Masę wylewamy na przygotowaną formę do pieczenia muffinek wyłożoną papilotkami cukierniczymi. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Podajemy ciepłe lub przestygnięte, posypane cukrem pudrem lub przyozdobione odrobiną powideł śliwkowych.

Śliwki węgierki pod kruszonką

Najprostszy przepis na słodką przekąskę z użyciem śliwek węgierek.

Potrzebujemy:

  • 1kg śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • Cynamon
  • 1 szklankę mąki
  • Pół kostki masła
  • 100 g cukru pudru

Aby zrobić kruszonkę, masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Owoce dokładnie myjemy, pozbawiamy pestki, kroimy na mniejsze części, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy cynamonem, cukrem i kolejno kruszonką. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Śliwki zapiekane pod kruszonką najlepiej będą smakować podawane bezpośrednio po upieczeniu z gałką zimnych lodów w ulubionym smaku.

Dla urozmaicenia śliwki możemy wymieszać z innymi owocami – dobrze odnajdą się tu truskawki, maliny i czereśnie – a także z prażonymi, chrupiącymi orzechami.

Powidła ze śliwek węgierek – przepis

Choć powidła przygotowujemy z różnych owoców, np. z jabłek, gruszek czy truskawek, te najbardziej tradycyjne to powidła śliwkowe. Od dżemów czy marmolad różnią się przede wszystkim dużą zawartością owoców i niemal całkowitą rezygnacją z dodatku cukru. Totalną klasyką są powidła węgierkowe. Jak je przygotować?

Na otrzymanie średniej wielkości słoiczka powideł, ok. 300 ml, potrzebujemy 1kg śliwek węgierek, mocno dojrzałych, słodkich, z marszczeniami przy ogonku. Przetwory wykonane z takich śliwek nie wymagają dodatkowego słodzika, ale jeśli lubimy powidła mocno słodkie lub owoce okażą się jednak mniej słodkie niż przewidywaliśmy, możemy dosypać pół szklanki cukru (ale nie więcej).

Umyte i pozbawione pestek śliwki gotujemy ok. 1,5 h w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki) na małym ogniu często mieszając. I w zasadzie… tyle. Powidła w tym czasie powinny stać się już gęste i pyszne. Teraz możemy je dosłodzić, ewentualnie dodać cynamon, goździki lub inne przyprawy. Jeśli dodajemy cukier, to gotujemy kolejne pół godziny, aż powidła ponownie zgęstnieją; jeśli nie, to czekamy, aż ostygną i zjadamy ze smakiem np. ze świeżą bułką lub jako nadzienie do usmażonych naleśników. Smacznego!

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł