Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami
Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami
Przepis na mocno czekoladowe, wilgotne muffinki, gdzie intensywna słodycz spotyka się w każdym kęsie z kwaskowatością śliwek węgierek. Pyszne, puszyste, proste.
Śliwki węgierki świeże i suszone
Śliwki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych jesiennych owoców. Występują w wielu odmianach, różnią się od siebie smakiem, wartościami odżywczymi, najlepszym zastosowaniem w kuchni. Śliwek węgierek wyróżniamy przynamniej pięć rodzajów. Wszystkie genialnie nadają się do zapiekania w kawałkach w ciastach czy babeczkach ze względu na mocną, mięsistą strukturę, ale równie świetnie sprawdzą się do przyrządzania przetworów, np. dżemów i marmolad. Kto nie lubi powideł węgierkowych?
Wszystkie śliwki węgierki posiadają dużo białka, antyoksydantów, wapnia, żelaza, potasu i witamin, min. A, K i C. Maksimum swoich zdrowotnych właściwości śliwki osiągają w procesie suszenia. I choć suszone śliwki są bardziej kaloryczne niż te świeże, to jednak zawierają więcej cennych składników odżywczych, m.in. witaminy K i polifenoli. Zalecane są do spożywania przez osoby chore na nadciśnienie, osteoporozę czy cukrzycę.
Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami węgierkami
W tych muffinkach pierwsze skrzypce gra czekolada w trzech odsłonach: mlecznej w kosteczkach, pod postacią popularnego kremu czekoladowego, czyli nutelli i kakao. Zwieńczeniem smaku tego deseru, swoistą wisienką na torcie – a raczej śliwką na muffince – są soczyste węgierki.
Składniki na około 12 babeczek:
80g masła
Pół tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki nutelli
2 jajka
150 ml mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
2 łyżki kakao
300 g śliwek węgierek
Składniki mokre: W rondelku podgrzewamy masło razem z kawałkami czekolady, dodajemy nutellę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wbijamy jajka, dolewamy mleko, całość łączymy w jednolitą czekoladową masę.
Składniki suche: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, łączymy z cukrem i kakao.
Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je na małe części.
Składniki suche łączymy z mokrymi, na koniec dorzucamy śliwki. Masę wylewamy na przygotowaną formę do pieczenia muffinek wyłożoną papilotkami cukierniczymi. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Podajemy ciepłe lub przestygnięte, posypane cukrem pudrem lub przyozdobione odrobiną powideł śliwkowych.