Smakosze.pl Produkty Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć
canva/Armastas

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

4 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lato jest sezonem najsmaczniejszych warzyw i owoców. Pojawia się również arbuz, który jest niezwykle smaczny, zdrowy i orzeźwiający. Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Dlaczego powinniśmy jeść arbuza i co możemy z niego przygotować?

Zwykle nie mamy problemu, aby określić grupę sezonowych produktów, jednak arbuz budzi wiele kontrowersji i pytań. Z jednej strony owoc, z drugiej jednak wygląda jak dynia. Wyróżniamy wiele odmian arbuza, a każdy z nich jest zdrowy i bardzo uniwersalny, dlatego też podamy go na wiele sposobów.

Arbuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy i bardzo orzeźwiający. W upalne dni arbuz doskonale gasi pragnienie, a że jest mało kaloryczny, to możemy jeść go bez żadnych ograniczeń- w 100 g arbuza jest 30,4 kcal.

Arbuz jest źródłem witamin z grupy B, witamin E i E, a także magnezu, potasu i żelaza. Arbuz bogaty jest w silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe.

Czy arbuz jest owocem czy warzywem?

Większość z nas uważa, że arbuz jest owocem. Faktycznie, część, którą jemy jest owocem, jednak cały arbuz nie jest zaliczany do tej grupy.

Arbuz rośnie i dojrzewa podobnie jak dynia. Jest również wysiewany z nasion, a jego uprawa jest jednoroczna. Z tego też względu arbuz zaliczany jest do warzyw dyniowatych.

Co możemy zrobić z arbuza?

Z arbuza możemy przygotować orzeźwiającą lemoniadę , która idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Latem arbuz będzie również pysznym dodatkiem do serników na zimno. Przygotujmy sernik bez pieczenia z truskawkowo- arbuzową nutą , a zniknie jeszcze tego samego dnia.

Arbuz może być również dodatkiem do sałatek - tu poznasz przepis na lekką sałatkę z arbuzem i fetą, jest idealna na lunch i kolację w dni, kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Sałatka jest lekka, sycąca i pyszna.

Kawałki arbuza w misce
canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy