Czy do ciasta na pierogi trzeba dodawać jajko? Odpowiedź zaskakuje
Pierogi smakują doskonale, kiedy ich ciasto jest miękkie i delikatne. Takie uzyskamy wyłącznie wtedy, gdy zrezygnujemy z użycia jajka. Stosowany w wielu domach dodatek powoduje, że masa staje się twarda, a przygotowanie rarytasu trudniejsze. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.
Pierogi są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Podpowiadaliśmy już jak przygotować smaczne ruskie z wybornym farszem z sera i ziemniaków. Zdradzaliśmy też niezawodną recepturę na sycący rarytas z soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami . Dziś skoncentrujemy się na tajnikach przygotowywania ciasta na pierogi.
Wielu z nas uważa, że oprócz mąki i wody, na liście składników powinno znajdować się jajko. Składnik ten jak się okazuje, nie tylko spowoduje, że nawet pierogi z warzywnym nadzieniem nie będą odpowiednie dla osób na dietach roślinnych, ale też zmieni konsystencję ciasta. Niestety nie poprawi ona odbioru pierogów.
Dlaczego należy zrezygnować z dodawania jajka do ciasta na pierogi?
Choć wielu osobom wydaje się, że jajko jest niezbędne — w końcu to właśnie ono często jest elementem spajającym składniki ciasta — jego dodatek będzie miał przykre konsekwencje. Jajo bowiem nie tylko łączy produkty, ale też sprawia, że masa staje się twardsza.
Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem jajka będą miały zatem dość zwartą strukturę, a po ugotowaniu mogą nawet stać się twarde. Co więcej, trudno będzie je skutecznie zlepić, więc ryzyko, że farsz wypłynie, będzie większe.
Dodawanie jajka zatem warto odpuścić. Jeszcze jednym argumentem przeciw może być fakt, iż składnik ten do przygotowania ciasta na pierogi zaczął być stosowany najprawdopodobniej w wyniku inspiracji kuchnią włoską.
Włosi do przyrządzania ravioli — makaronu z farszem formowanego w kształt pierożków — jest przyrządzany właśnie z popularnym kurzym specjałem. Jednak danie to ma zupełnie inny charakter niż polski specjał. Receptury nie powinny być zatem traktowane jako tożsame. Ciasto na pierogi warto przygotować inaczej.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
-
280 ml ciepłej wody
-
500 g mąki pszennej typu 450
-
1 łyżeczka oleju
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito wprost na stolnicę lub do dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy wodę, sól oraz olej , a następnie stopniowo wprowadzamy mieszankę do mąki, mieszając całość szpatułką.
Wyrabiamy ciasto dłońmi około 15 minut. Dzielimy je na części i, podczas gdy jedną rozwałkowujemy, by wypełnić ją farszem, pozostałe przykrywamy ściereczką. Pierogi po uformowaniu gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Będą doskonałe.
Źródło zdjęcia: canva/ ma-k
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
-
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: przepisytradycyjne