Czy kawa może się przeterminować? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy kawa może się przeterminować? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, bowiem kawa po terminie, nawet gdy nie ma śladów zepsucia, nie będzie już smakować, jak należy. Największy wpływ na jej smak i właściwości ma odpowiednie przechowywanie. Kawa jest jednym z tych produktów, które wydają się bardzo trwałe. Wiele osób korzysta więc z okazji i np. robi sobie mały zapasik kawy, bo jest właśnie w dobrej cenie. Czy jednak ma to sens? Czy nadmiar kawy się nie przeterminuje? Czy można sięgnąć po kawę po terminie przydatności do spożycia? Rozwiewamy wasze wątpliwości.
Kawa po terminie — czy kawa może się przeterminować?
Kawę można przechowywać naprawdę długo. Większość producentów termin przydatności kawy ziarnistej do spożycia określa na 2 lata. Oczywiście najsmaczniejsza jest, gdy jest świeża. Jednak wypita po terminie nie powinna nam zaszkodzić. Po prostu nie będzie miała pożądanego smaku i aromatu ani niektórych właściwości zdrowotnych.
Jednak nieodpowiednio przechowywana kawa rzeczywiście może się zepsuć. Dzieje się tak np. gdy ziarna kawy lub kawa mielona zawilgnie. Może się wtedy na niej pojawić pleśń i cały produkt jest do wyrzucenia. Kawa może też zatęchnąć, a wtedy ma nieprzyjemny zapach i też należy ją wyrzucić.
Czynnikami, które przyspieszają psucie się kawy, są: tlen, światło, wilgoć i ciepło. Dlatego kawę należy trzymać szczelnie zapakowaną w nieprzezroczyste opakowanie. Należy ją przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nie oznacza to jednak lodówki, ale np. zamykaną szafkę kuchenną znajdującą się z dala od źródeł ciepła, np. kaloryfera.
Która kawa może popsuć się najszybciej?
Za najbardziej wrażliwą formą kawy uchodzi kawa mielona i rozpuszczalna. Te kawy należy spożyć w ciągu dwóch tygodni od otwarcia opakowania. Po tym czasie obie kawy można będzie w dalszym ciągu spożywać, jednak ich smak i aromat pozostawią wiele do życzenia.
Zdecydowanie najtrwalsza jest kawa w ziarnach. Dlatego zaleca się ją przechowywać w takiej formie, aż do momentu, gdy będziemy mieli ochotę na wypicie filiżanki kawy. Wtedy wystarczy zmielić potrzebną ilość kawy i zaparzyć, a resztę dalej trzymać w ziarnach. Zdaniem smakoszy, kawa w ziarnach najsmaczniejsza jest do miesiąca po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania.
Nie rób więc dużych zapasów kawy, zwłaszcza jeśli chcesz się cieszyć jej doskonałym aromatem. A po zakupie odpowiednio ją przechowuj.
W naszym serwisie znajdziesz też porównanie kawy sypanej i rozpuszczalnej, a także dowiesz się, czy lepiej pić kawę z mlekiem, czy bez.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł
Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów
Źródło: kawowy.guru, coffeea7