Jak wybrać słodkie mandarynki?
Mandarynki zdecydowanie kojarzą się ze świętami - wystarczy zacząć obierać je, a po całym pokoju rozchodzi się zapach wigilii. Sporą zagwozdką może być jednak sposób wybrania najsłodszych owoców. Aby cieszyć się słodkim i soczystym miąższem należy dobrze obejrzeć wygląd mandarynek, poczuć ich zapach, a także zwrócić uwagę na kształt.
Mandarynki zaskakują intensywnym cytrusowym smakiem, który jednoznacznie przywodzi na myśl świąteczne ciepło. Dodatkowo po wgryzieniu się w ustach wybucha ogromna ilość soku, który nie tylko jest pyszny, lecz również potrafi ugasić pragnienie.
Niestety w sklepach często można kupić mandarynki niedojrzałe, które mają nijaki, a często wręcz kwaśny smak. Jest kilka sposobów, które pozwalają już na etapie zakupów ocenić, czy dane owoce są gotowe do jedzenia, czy może potrzebują jeszcze kilku dni na dojrzenie.
Sprawdź kształt i wielkość mandarynek
Mandarynki najczęściej kupuje się w plastikowych siatkach, więc łatwo przyjrzeć się im z zewnątrz. To właśnie wtedy warto wziąć je do ręki i obejrzeć ich kształt. Zalecamy wystrzeganie się owoców dużych lub takich o nieregularnym kształcie.
Małe i średnie cytrusy nie są przerośnięte, a więc słodycz jest w nich maksymalnie skumulowana. Lepiej więc kupić trochę więcej sztuk i częściej obierać je ze skórki, niż jeść duże, aczkolwiek pozbawione smaku lub wręcz kwaśne owoce.
Intensywny zapach
Kolejnym plusem sprzedaży mandarynek w siatkach jest możliwość powąchania ich, bez konieczności zakupu. Zapach tych owoców może wiele zdradzić, dlatego za każdym razem powinniśmy je dobrze powąchać.
Dojrzała i słodka mandarynka musi mieć intensywny zapach, który bardzo trudno pomylić z czymkolwiek innym. Stare owoce wydzielają cierpką woń lub są jej pozbawione. To jeden z najlepszych sposobów na wybranie smacznych owoców.
Liście i łodyżki
W niektórych sklepach można dostać mandarynki z łodygami i liśćmi. Szczególnie łatwo o nie w sklepach ze zdrową żywnością, a także na ekologicznych targach warzyw i owoców. Ich wygląd jest kolejną wskazówką co do jakości mandarynek.
Jeśli zarówno łodyżki, jak i listki mają soczysty zielony kolor, nie są zbytnio połamane czy naderwane, owoce są świeże. Jeśli zamiast tego mają brązowy kolor bądź są całkowicie zwiędłe, oznaczają stary i niesmaczny owoc.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjawia które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone.
Źródło zdjęcia: canva/Denira777, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: stylzycia.radiozet.pl Zapraszamy na nasz Instagram