Czy można jeść imbir ze skórką? Prawie każdy był w błędzie
Obierasz imbir przez użyciem go w kuchni? Niepotrzebnie marnujesz swój czas. Znajdująca się na nim skórka jest jadalna i nie ma potrzeby usuwania jej. Wyjątkiem jest kilka konkretnych sytuacji.
Obieranie imbiru to niepotrzebna czynność
W gotowaniu przyjęło się, że obieranie imbiru jest konieczne. Taka wiedza przekazywana jest również w szkołach gastronomicznych. Okazuje się jednak, że nikt tak do końca nie wie skąd wzięło się podobne zalecenie. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.
Do przyrządzania potraw z użyciem nieobranego imbiru przyznają się światowej klasy sławy sztuki kucharskiej. Jedna z nich jest autorka wielu książek szefowa kuchni Molly Boz. Choć w sowich przepisach poleca pozbywanie się skórki z korzenia, sama nie zawraca sobie głowy tą czynnością. Dotyczy to sytuacji, gdy gotuje dla swojej rodziny i przyjaciół.
Co wiemy o skórce znajdującej się na imbirze i czemu nie warto jej usuwać?
Pod skórką imbiru, podobnie jak w przypadku innych warzyw i owoców, znajduje się wiele wartości odżywczych . Pozbywając się skórki, pozbywamy się także części cennych składników. Wśród nich znajdują przede wszystkim witaminy oraz błonnik .
Skórka imbiru nie ma wyraźnego smaku, który mógłby ewentualnie zaszkodzić potrawie . Charakteryzuje się delikatną, nieco papierową teksturą . Podczas przygotowania wielu przepisów ginie ona w daniu i jest zupełnie niewyczuwalna . W takiej sytuacji obieranie imbiru jest jedynie stratą czasu .
Obieranie imbiru może być uciążliwe . Ponadto sprzyja generowaniu większej ilości odpadów . Jeśli wybrany przepis zakłada użycie niewielkiego kawałka korzenia tej rośliny bez najmniejszych wątpliwości można sobie odpuścić obieranie . Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię .
W jakich sytuacjach lepiej zdecydować się na obieranie imbiru?
Mimo swojego neutralnego smaku oraz tekstury skórka imbiru może czasami wymagać usunięcia . Podobnie jak w przypadku innych roślin pełni ona głównie funkcję ochronną . Z tego też względu jest szczególnie narażona na zanieczyszczenia, w tym bakterie i pestycydy . Nie pomaga w tym jej nieco chropowata powierzchnia .
Korzeń imbiru można oczywiście wyszorować, aby pozbyć się brudu . Czasem jednak łatwiejszym i bardziej skutecznym wyjściem jest całkowite obranie go ze skórki . Dotyczy to sytuacji, kiedy nie jesteśmy pewni pochodzenia konkretnego kawałka imbiru, lub na skórce widać wyraźnie niedoskonałości .
Do obrania dobrze przeznaczyć kawałek imbiru, który nie jest pierwszej świeżości . Jeśli dysponujesz wyraźnie miękkim fragmentem , lepiej pozbawić go skórki. Dotyczy to na przykład imbiru, który zbyt długo leżał w lodówce , lub został kupiony w nienajlepszym stanie .
Warto obrać imbir, kiedy używamy go w większej ilości . Dotyczy to wszelkich przepisów na lemoniady, napary i nalewki . Skórki pozbywaj się zawsze wtedy, gdy imbir stanowi podstawę danej receptury, a nie jedynie dodatek .
Jak szybko obrać imbir ? Najwięcej zwolenników ma metoda obierania korzenia za pomocą łyżeczki . Skórkę możesz usunąć również kuchennym druciakiem . Jeśli przed obieraniem włożysz roślinę do zamrażarki, zadanie stanie się znacznie łatwiejsze . Obranie imbiru wskazane będzie do przyrządzenia tego leczniczego napoju . W tym przepisie bez problemu możesz zrezygnować z pozbywania się skórki .