Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku

Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku

Rosół pieczony
canva/Tatiana Volgutova

Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Przepis na pyszny rosół pieczony

Jeśli szukacie odmiany podczas przyrządzania tradycyjnej zupy, wersja wymagająca zapieczenia warzyw i mięsa z przyprawami, może wam się spodobać. Nietypowy sposób przyrządzania pozwoli wydobyć z produktów to, co najlepsze.

Składniki:

  • około 2 litrów wody
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 200-300 g szpondra wołowego
  • 4 nieduże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • 1 średni por
  • 2 niezbyt duże cebule
  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek

 

Nie mleko, nie woda. Lewandowska wlewa do naleśników oryginalny napój

Jak przygotować wyborny rosół? Zapiecz mięso i warzywa

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa starannie myjemy. Cebule i większe warzywa przecinamy na mniejsze kawałki.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z kurczakiem i szpondrem. Polewamy wszystko sporą ilością oliwy z oliwek i dokładnie nacieramy. Dodajemy wszystkie przyprawy poza gałązkami natki i solą. Pieczemy przez co najmniej 30 minut — składniki powinny się choć trochę zrumienić.

Po tym czasie zawartość blachy przekładamy do garnka i zalewamy niezbyt chłodną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu od 2 do 5 godzin. 

Im dłużej będziemy rosół przyrządzać, tym więcej będzie miał smaku. Przed podaniem wyjmujemy mięso oraz warzywa, a następnie odcedzamy zupę przez gazę, by usunąć resztki przypraw suszonych oraz inne zanieczyszczenia.

Jak podać rosół z piekarnika?

Tradycyjna zupa w aromatycznej odsłonie będzie smakowała doskonale z dobrze znanymi dodatkami takimi jak makaron krajanka czy lane kluski. Warto do niej wrzucić świeże listki natki pietruszki oraz plasterki marchewki, jeśli je lubimy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie rosołu. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną, która jest pełna smaku. Być może skusi was też zupa przygotowana z dodatkiem imbiru i kurkumy.

Rosół na pioeczonych składnikach będzie lepszy.png
canva/Magdalena Nowak