Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe
Chińska surówka z białej kapusty i marchewki urozmaici każdy obiad. Podaj ją do ulubionego mięsa, ryb i warzyw, a cała rodzina będzie zachwycona. Surówka swój smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom. Sos na bazie octu ryżowego, imbiru i czosnku nie ma sobie równych.
Chińska surówka jest bardzo prostym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kapusty białej i marchewki. Sekretem smaku jest sos na bazie wody, oleju, octu ryżowego i kilku aromatycznych przypraw. Do sosu koniecznie dodaj świeży czosnek oraz korzeń imbiru. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również pikantną papryczkę chili.
Gotowy sos z odrobiną cukru i soli jest bardzo wyraźny w smaku. Odstaw go, żeby przestygł i dopiero wtedy połącz z przygotowanymi warzywami. Chińską surówkę odstaw na 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a sos nabrał mocy. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.
Chińska surówka jest bardzo prosta, jednak jej smak bije na głowę wszystkie inne. Poszatkowaną kapustę koniecznie odcedź dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli będzie jej za dużo, sos nie połączy się dobrze z warzywami. Opadnie rozrzedzony na spód miski.
Prosta surówka z kapusty nie ma sobie równych
Składniki:
pół główki kapusty białej
2 marchewki
sól
Składniki na sos:
pół szklanki wody
5 łyżek octu ryżowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki cukru
2- 3 cm korzenia imbiru
szczypta soli
papryczka chili (opcjonalnie)
Jak zrobić chińską surówkę do obiadu? Sekretem jest aromatyczny sos
Kapustę poszatkuj drobno, przełóż do miski, następnie oprósz solą i odstaw na około 15 minut. Marchewkę pokrój w cienkie słupki lub plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Z kapusty odlej nadmiar wody. Dodaj marchewkę, wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, zetrzyj imbir na tarce. Papryczkę chilli przetnij, wydrąż pestki, warzywo posiekaj drobno. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj cukier, ocet, olej, szczyptę soli. Dodaj również czosnek, imbir i papryczkę chili.
Całość gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, a sos zacznie intensywnie pachnieć. Odstaw, żeby całkowicie ostygł. Przygotowany sos wlej do kapusty i marchewki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w suche i chłodne miejsce na 2 godziny.
Na obiad przygotuj również kurczaka z ryżem po chińsku oraz wieprzowinę z warzywami z woka. Orientalne dania będą gotowe błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę
Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama