Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2023 14:44

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe

Surówka lepsza niż z restauracji
canva/pawinp

Chińska surówka z białej kapusty i marchewki urozmaici każdy obiad. Podaj ją do ulubionego mięsa, ryb i warzyw, a cała rodzina będzie zachwycona. Surówka swój smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom. Sos na bazie octu ryżowego, imbiru i czosnku nie ma sobie równych.

Chińska surówka jest bardzo prostym dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją z kapusty białej i marchewki. Sekretem smaku jest sos na bazie wody, oleju, octu ryżowego i kilku aromatycznych przypraw. Do sosu koniecznie dodaj świeży czosnek oraz korzeń imbiru. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj również pikantną papryczkę chili.

Gotowy sos z odrobiną cukru i soli jest bardzo wyraźny w smaku. Odstaw go, żeby przestygł i dopiero wtedy połącz z przygotowanymi warzywami. Chińską surówkę odstaw na 2 godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, a sos nabrał mocy. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

Chińska surówka jest bardzo prosta, jednak jej smak bije na głowę wszystkie inne. Poszatkowaną kapustę koniecznie odcedź dokładnie z nadmiaru wody. Jeśli będzie jej za dużo, sos nie połączy się dobrze z warzywami. Opadnie rozrzedzony na spód miski.

Prosta surówka z kapusty nie ma sobie równych

Składniki:

  • pół główki kapusty białej

  • 2 marchewki

  • sól

Składniki na sos:

  • pół szklanki wody

  • 5 łyżek octu ryżowego

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki cukru

  • 2- 3 cm korzenia imbiru

  • szczypta soli

  • papryczka chili (opcjonalnie)

Jak zrobić chińską surówkę do obiadu? Sekretem jest aromatyczny sos

Kapustę poszatkuj drobno, przełóż do miski, następnie oprósz solą i odstaw na około 15 minut. Marchewkę pokrój w cienkie słupki lub plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Z kapusty odlej nadmiar wody. Dodaj marchewkę, wymieszaj.

Czosnek przeciśnij przez praskę, zetrzyj imbir na tarce. Papryczkę chilli przetnij, wydrąż pestki, warzywo posiekaj drobno. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj cukier, ocet, olej, szczyptę soli. Dodaj również czosnek, imbir i papryczkę chili.

Całość gotuj, aż cukier zupełnie się rozpuści, a sos zacznie intensywnie pachnieć. Odstaw, żeby całkowicie ostygł. Przygotowany sos wlej do kapusty i marchewki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w suche i chłodne miejsce na 2 godziny.

Na obiad przygotuj również kurczaka z ryżem po chińsku oraz wieprzowinę z warzywami z woka. Orientalne dania będą gotowe błyskawicznie.

surówka chinska
canva/ninafirova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: