Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.03.2023 20:23

Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci
Canva / Wiktory

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.

Klops wielkanocny to niezwykle apetyczna potrawa

Klops wielkanocny przygotowuje się z mielonej karkówki. Dzięki temu wychodzi niezwykle soczysty i delikatny. W jego wnętrzu nie może zabraknąć gotowanego na twardo jajka i aromatycznych przypraw. Ich dobór został przez babcię starannie przemyślany.

Klops wielkanocny nazywany jest czasem także pieczenią rzymską. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat zniewala. Warto ten babciny przepis wpisać na stałe do swojego notatnika.

Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnik

Przepis na klops wielkanocny faszerowany jajkiem

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 6 jajek
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
     

Wyśmienity klops wielkanocny krok po kroku

5 sztuk jaj ugotuj na twardo. Kajzerkę namocz w mleku do miękkości. Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Mieloną karkówkę na klops wielkanocny przełóż do dość dużej miski. Dodaj do niej surowe jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę i marchew. Dołóż również kaszę manną, śmietanę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrób dłonią na gładką jednolitą masę.

Podłużną formę tzw. keksówkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Nałóż do niej ⅓ ilości mięsa na klops wielkanocny. Ugotowane na twardo jajka obierz i poodcinaj z nich końcówki tak, aby jajka mogły do siebie ściśle przylegać. Ułóż je jedno za drugim przez środek mięsnej masy. 

Jajka przykryj pozostałą ilością wymieszanej z dodatkami karkówki. Całość delikatnie dociśnij. Wierzch klopsa wielkanocnego posmaruj olejem i ozdób go całymi liśćmi laurowymi.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Klops wielkanocny wstaw do piecyka na ok. 50-60 minut. Po upływie tego czasu potrawę odstaw do przestudzenia, a następnie wydobądź z formy, odlewając z niej uprzednio zebrany przy pieczeniu płyn. Danie pokrój na grube plastry i podawaj. Na Wielkanoc równie smakowitym kąskiem będzie pieczeń nadziana uwielbianym owocem. Mięsne dania uświetni dodatek doskonałej karmelizowanej cebulki.

wyrabianie mięsa na klops wielkanocny.png
Canva / CCat82