Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie
Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.
Klops wielkanocny to niezwykle apetyczna potrawa
Klops wielkanocny przygotowuje się z mielonej karkówki. Dzięki temu wychodzi niezwykle soczysty i delikatny. W jego wnętrzu nie może zabraknąć gotowanego na twardo jajka i aromatycznych przypraw. Ich dobór został przez babcię starannie przemyślany.
Klops wielkanocny nazywany jest czasem także pieczenią rzymską. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat zniewala. Warto ten babciny przepis wpisać na stałe do swojego notatnika.
Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnikPrzepis na klops wielkanocny faszerowany jajkiem
Składniki:
- 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
- 6 jajek
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 1 cebula
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Wyśmienity klops wielkanocny krok po kroku
5 sztuk jaj ugotuj na twardo. Kajzerkę namocz w mleku do miękkości. Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Mieloną karkówkę na klops wielkanocny przełóż do dość dużej miski. Dodaj do niej surowe jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę i marchew. Dołóż również kaszę manną, śmietanę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrób dłonią na gładką jednolitą masę.
Podłużną formę tzw. keksówkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Nałóż do niej ⅓ ilości mięsa na klops wielkanocny. Ugotowane na twardo jajka obierz i poodcinaj z nich końcówki tak, aby jajka mogły do siebie ściśle przylegać. Ułóż je jedno za drugim przez środek mięsnej masy.
Jajka przykryj pozostałą ilością wymieszanej z dodatkami karkówki. Całość delikatnie dociśnij. Wierzch klopsa wielkanocnego posmaruj olejem i ozdób go całymi liśćmi laurowymi.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Klops wielkanocny wstaw do piecyka na ok. 50-60 minut. Po upływie tego czasu potrawę odstaw do przestudzenia, a następnie wydobądź z formy, odlewając z niej uprzednio zebrany przy pieczeniu płyn. Danie pokrój na grube plastry i podawaj. Na Wielkanoc równie smakowitym kąskiem będzie pieczeń nadziana uwielbianym owocem. Mięsne dania uświetni dodatek doskonałej karmelizowanej cebulki.