Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.
Klops wielkanocny to niezwykle apetyczna potrawa
Klops wielkanocny przygotowuje się z mielonej karkówki. Dzięki temu wychodzi niezwykle soczysty i delikatny. W jego wnętrzu nie może zabraknąć gotowanego na twardo jajka i aromatycznych przypraw. Ich dobór został przez babcię starannie przemyślany.
Klops wielkanocny nazywany jest czasem także pieczenią rzymską. Potrawa znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat zniewala. Warto ten babciny przepis wpisać na stałe do swojego notatnika.
Pomiń cebulę podczas robienia kotletów mielonych. Zamiast niej dodaj nietypowy składnik
CZYTAJ DALEJPrzepis na klops wielkanocny faszerowany jajkiem
Składniki:- 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
- 6 jajek
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 1 cebula
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Wyśmienity klops wielkanocny krok po kroku
5 sztuk jaj ugotuj na twardo. Kajzerkę namocz w mleku do miękkości. Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Mieloną karkówkę na klops wielkanocny przełóż do dość dużej miski. Dodaj do niej surowe jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę i marchew. Dołóż również kaszę manną, śmietanę, musztardę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrób dłonią na gładką jednolitą masę.
Podłużną formę tzw. keksówkę nasmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Nałóż do niej ⅓ ilości mięsa na klops wielkanocny. Ugotowane na twardo jajka obierz i poodcinaj z nich końcówki tak, aby jajka mogły do siebie ściśle przylegać. Ułóż je jedno za drugim przez środek mięsnej masy.
Jajka przykryj pozostałą ilością wymieszanej z dodatkami karkówki. Całość delikatnie dociśnij. Wierzch klopsa wielkanocnego posmaruj olejem i ozdób go całymi liśćmi laurowymi.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Klops wielkanocny wstaw do piecyka na ok. 50-60 minut. Po upływie tego czasu potrawę odstaw do przestudzenia, a następnie wydobądź z formy, odlewając z niej uprzednio zebrany przy pieczeniu płyn. Danie pokrój na grube plastry i podawaj. Na Wielkanoc równie smakowitym kąskiem będzie pieczeń nadziana uwielbianym owocem . Mięsne dania uświetni dodatek doskonałej karmelizowanej cebulki .

Najzdrowszy ser świata. Polacy prawie go nie jedzą, a jego zalety można wymieniać bez końca
CZYTAJ DALEJTuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste
CZYTAJ DALEJ