Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można mrozić karpia? Nie każdy ma świadomość, łatwo o błąd
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.12.2023 17:39

Czy można mrozić karpia? Nie każdy ma świadomość, łatwo o błąd

karp na lodzie
Canva

Któż z nas nie ma na koncie błędu przygotowania nadmiaru jedzenia na święta. Karp zostaje po wigilii, a w święta jemy już inne przygotowane dania. Co zrobić z rybą? Czy można ją zamrozić?

Mrożenie karpia – czy można

Każda ryba odnajdzie się dobrze w zamrażalniku, jeśli tylko przestrzegamy dotyczących jej mrożenia zasad. Nie inaczej jest z karpiem, którego możemy zamrozić zarówno przed, jak i po przygotowaniu. Mamy tu jednak do czynienia z zasadami dopisanymi drobnym druczkiem.

Przede wszystkim, jest jedna potrawa z karpia, która do mrożenia się nie nadaje: karp w galarecie. Przygotowując to wigilijne danie, warto wziąć na to poprawkę i nie przesadzać z ilością. Nadmiar może dość szybko się zepsuć, zanim zgłodniejemy po świętach i odzyskamy ochotę na tę rybę.

Projekt bez nazwy-4.jpg
fot. Canva
1 trick i rodzynki w serniku nie opadną. To pilnie strzeżony sekret cukierników

Jak mrozić karpia

Pozostałe postaci tej ryby – smażone, gotowane, a także surowe filety i tuszki można mrozić. Tu znowu warto pamiętać o kilku zasadach.

  1. Jeśli mrozimy surowego karpia, musi koniecznie być wypatroszony
  2. Im szybciej zamrozimy rybę, tym lepiej dla jej późniejszej struktury, bo zamrożona woda nie zbije się w dużą bryłę
  3. Odwrotnie jest z rozmrażaniem: im wolniejsze, tym lepiej, dlatego najlepiej rozmrażać rybę przez dobę w lodówce
  4. Aby jak najszybciej zamrozić karpia, warto zawinąć go w folię aluminiową i umieścić blisko dna zamrażalnika, gdzie jest najzimniej
  5. Każdą część karpia kładziemy osobno, dopiero kiedy się zamrożą, możemy włożyć je do wspólnej torebki

Mrożenie karpia – zasady

Kiedy już umieścimy karpia w zamrażalniku, mamy pewien określony czas na jego wykorzystanie. O ile zasada w przypadku ryb chudych mówi o półrocznym przechowywaniu ich w ujemnych temperaturach, o tyle karp, który do najchudszych nie należy, może się zepsuć nawet po 2-3 miesiącach.

Warto zainspirować się metodą profesjonalnych kucharzy i na każdej zamrożonej porcji napisać datę umieszczenia w zamrażarce. Bezwzględnie należy też przestrzegać zasady, by nie mrozić produktów już raz wcześniej mrożonych.

Jeśli zaś szukasz pomysłu na przygotowanie tej ryby, spróbuj przepisu na faworki rybne Magdy Gessler.

Projekt bez nazwy-5.jpg
fot. Canva