Czy można mrozić karpia? Nie każdy ma świadomość, łatwo o błąd
Któż z nas nie ma na koncie błędu przygotowania nadmiaru jedzenia na święta. Karp zostaje po wigilii, a w święta jemy już inne przygotowane dania. Co zrobić z rybą? Czy można ją zamrozić?
Mrożenie karpia – czy można
Każda ryba odnajdzie się dobrze w zamrażalniku, jeśli tylko przestrzegamy dotyczących jej mrożenia zasad. Nie inaczej jest z karpiem, którego możemy zamrozić zarówno przed, jak i po przygotowaniu. Mamy tu jednak do czynienia z zasadami dopisanymi drobnym druczkiem.
Przede wszystkim, jest jedna potrawa z karpia, która do mrożenia się nie nadaje: karp w galarecie. Przygotowując to wigilijne danie, warto wziąć na to poprawkę i nie przesadzać z ilością. Nadmiar może dość szybko się zepsuć, zanim zgłodniejemy po świętach i odzyskamy ochotę na tę rybę.
1 trick i rodzynki w serniku nie opadną. To pilnie strzeżony sekret cukiernikówJak mrozić karpia
Pozostałe postaci tej ryby – smażone, gotowane, a także surowe filety i tuszki można mrozić. Tu znowu warto pamiętać o kilku zasadach.
- Jeśli mrozimy surowego karpia, musi koniecznie być wypatroszony
- Im szybciej zamrozimy rybę, tym lepiej dla jej późniejszej struktury, bo zamrożona woda nie zbije się w dużą bryłę
- Odwrotnie jest z rozmrażaniem: im wolniejsze, tym lepiej, dlatego najlepiej rozmrażać rybę przez dobę w lodówce
- Aby jak najszybciej zamrozić karpia, warto zawinąć go w folię aluminiową i umieścić blisko dna zamrażalnika, gdzie jest najzimniej
- Każdą część karpia kładziemy osobno, dopiero kiedy się zamrożą, możemy włożyć je do wspólnej torebki
Mrożenie karpia – zasady
Kiedy już umieścimy karpia w zamrażalniku, mamy pewien określony czas na jego wykorzystanie. O ile zasada w przypadku ryb chudych mówi o półrocznym przechowywaniu ich w ujemnych temperaturach, o tyle karp, który do najchudszych nie należy, może się zepsuć nawet po 2-3 miesiącach.
Warto zainspirować się metodą profesjonalnych kucharzy i na każdej zamrożonej porcji napisać datę umieszczenia w zamrażarce. Bezwzględnie należy też przestrzegać zasady, by nie mrozić produktów już raz wcześniej mrożonych.
Jeśli zaś szukasz pomysłu na przygotowanie tej ryby, spróbuj przepisu na faworki rybne Magdy Gessler.