Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można mrozić mięso mielone? Oczywiście, musisz jednak pamiętać o 1 detalu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.06.2023 14:49

Czy można mrozić mięso mielone? Oczywiście, musisz jednak pamiętać o 1 detalu

mięso mielone
Canva/Olga Stock

Mrożenie mięsa mielonego może bardzo ułatwić nam życie w kuchni. Jednak należy pamiętać, że może stanowić też zagrożenie dla zdrowia. W jaki sposób mrozić mięso mielone, by było smaczne i bezpieczne? Ważny jest jeden szczegół.

Mrozić mięso mielone czy nie?

Zamrażarka jest powszechnym sprzętem w kuchniach Polaków. Mrozimy różne produkty spożywcze, by na dłużej zachować ich świeżość i móc później wykorzystać je podczas gotowania. Przyzwyczailiśmy się do mrożenia mięsa w kawałku, ale czy można mrozić mięso mielone? Odpowiedź jest twierdząca, ale należy zachować pewne zasady.

Mięso bez właściwej obróbki szybko się psuje. Zatrucie mięsem wiąże się z bardzo groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Dlatego należy zadbać o świeżość i odpowiednie przechowywanie tego produktu. Od tego zależy nie tylko smak potraw, ale i nasze zdrowie.

Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć

W jaki sposób mrozić mięso mielone?

Mrożenie mięsa jest najlepszym sposobem na przedłużenie jego świeżości. Z takich zapasów z naszej zamrażarki możemy szybko przygotować dania obiadowe czy przekąski. Chcemy, by mięso mielone, które mrozimy zachowało swój smak, zapach i wszelkie wartości odżywcze. Dlatego musimy pamiętać, by mrozić jak najświeższe mięso, czyli z jak najdłuższym terminem ważności.

Nie mroźmy miejsca, którego ważność niebawem się skończy. To spowoduje, że produkt w zamrażarce zepsuje się, a nie nabierze świeżości. Mięso z krótkim terminem przydatności do spożycia zjedzmy jak najszybciej. Warto też wybrać mięso, które nie będzie zbyt tłuste. Chudsze mięso wolniej się psuje.

Mroź bez przypraw

Pamiętajmy, by mięso mielone, które ląduje w naszej zamrażarce, nie zawierało żadnych przypraw. Oprócz tego nie powinno mieć kawałków warzyw i dodatku chleba. Te składniki mogą powodować, że nasze mięso mielone szybciej się zepsuje, a tego przecież nie chcemy. Wszelkie inne składniki należy dodać, gdy mięso już rozmrozimy.

Nigdy też nie mroźmy mięsa, które raz już zostało rozmrożone. To bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Warto też mięso mrozić w mniejszych porcjach, wtedy mamy pewność, że się nie zmarnuje. Mięso mielone możemy mrozić przez dwa miesiące. Można do tego wykorzystać opakowania, których używamy do mrożenia innych produktów. Pisaliśmy o tym, jak wybrać najlepsze mięso mielone. Radziliśmy, jakiego dodatku użyć do mielonych.

mięso
Canva/ nobtis

Źródło: akademiasmaku.pl, zamrazarka.com