Smakosze.pl

canva/Dacya Lisan

Czy można zamrozić sernik? Tak, ale jest jeden warunek, koniecznie go przestrzegaj

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.

Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.

Nie każdy sernik można zamrozić

Mimo iż twaróg mrożenie znosi doskonale, nie każdy wypiek na jego bazie może zostać zapakowany do zamrażalnika. Istnieje kilka przeciwwskazań dla zastosowania tej metody przechowywania w przypadku popularnego deseru.

Pierwszą z nich jest warunek, by deser nie był przekładany kremem. Nie może również mieć czy polewy. Przy mrożeniu elementy te stracą swoją strukturę i po ociepleniu sernik zacznie „płynąć". Nie się go zatem zjeść ze smakiem.

Nie powinno się też mrozić sernika, gdy jest już na granicy świeżości. Istnieje szansa, że włożenie ciasta do chłodu wcale nie wydłuży jego zdatności do spożycia, a po rozmrożeniu czeka nas przykra niespodzianka w postaci skwaśniałej porcji lub niestrawność po uraczeniu się deserem.

Jak zamrozić sernik, by zachwycał smakiem?

Przede wszystkim warto zrobić to szybciej niż później i do chłodu wkładać ciasto maksymalnie po 48 godzinach od upieczenia. Wtedy będziemy niemal pewni, że jeszcze nie zaczęło się psuć i w niezmienionym stanie przetrwa nawet do trzech miesięcy.

Należy też pamiętać o odpowiednim zapakowaniu smakołyku. Aby zabezpieczyć go przed chłonięciem zapachu z zamrażalnika, warto porcje umieścić w szczelnym pojemniku plastikowym. W ten sposób unikniemy też przypadkowego zgniecenia sernika, przy wyjmowaniu innych produktów.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na serniki. Szczególnie polecamy Izaurę z pysznym ciastem czekoladowym. Być może skusi was też niesamowicie kremowy sernik baskijski .

Wiemy, czy można zamrozić sernik
canva/Ika Rahma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >