Czy powinno się usuwać szypułki z pomidorów? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak może się wydawać
Łatwo poradzić sobie z zakupem dobrych pomidorów. Dziś nawet zimą każdy sklep ma w ofercie po kilka odmian tego popularnego warzywa. Jak jednak przechowywać te delikatne produkty, szypułką czy bez? Wyjaśniamy poniżej.
Na co pomidorowi szypułka
Odpowiedź nie jest taka prosta. Przebierając warzywa w sklepie często natrafiamy na egzemplarze pokaleczone, a wręcz podziurawione. Przyczyną mogą być właśnie szypułki innych pomidorów. Twarde ogonki wbijają się w skórę swoich sąsiadów, przerywając ją.
Skórka jest naturalnym opakowaniem każdego owocu. Pomidory, które formalnie są owocami, z przerwaną skórką są pozbawione ochrony. Naraża je to na zepsucie. Pomidory to delikatny produkt. Jego skórka jest cienka, a miąższ zawiera bardzo dużo wody, co naraża go na gnicie i rozwijanie pleśni. Dlatego czasem warto pozbyć się ogonka z pomidora.
Tę zapiekankę ziemniaczaną robię z 3 składników. Żeby wyszła, jak trzeba, pamiętam o 1 zasadzieSzypułki w pomidorach
Z drugiej strony to właśnie szypułka pozwala ochronić pomidor przed przedwczesnym zepsuciem. Zielony ogonek znajduje się w „pępku” pomidora. A to miejsce, gdzie z łatwością przeniknąć mogą grzyby i bakterie. Szypułka stoi więc na straży pomidora.
Zielony ogonek pełni jeszcze jedną ważną funkcję. Pozwala nam ocenić, czy pomidor, z którym mamy do czynienia, jest świeży i wysokiej jakości. Jeśli kupujemy warzywo, którego wciąż mocno trzyma się szypułka i jest ona wciąż zielona, mamy do czynienia najprawdopodobniej ze świeżym pomidorem, który jest w stanie długo wytrzymać na naszym blacie.
Jak kupować pomidory
Kupując pomidory w supermarkecie kierujemy się zazwyczaj podstawowymi wytycznymi. Sprawdzamy, czy pomidor jest czerwony i w miarę miękki. Warto też powąchać go – lepsze odmiany mają bardziej intensywny zapach. Rzadko kiedy jednak zwracamy uwagę na szypułkę, a ta – jak już wiemy – może nam o produkcie wiele powiedzieć.
Warto też pamiętać, że różnice w pomidorach dostępnych w sklepach nie wynikają przeważnie z ich narażenia na zepsucie. Są to po prostu różne odmiany, często tworzone z myślą o lepszym przechowywaniu i łatwiejszym transporcie.
Jest jedna sytuacja, gdy warto jednak usunąć szypułkę z pomidora.
Jeśli zimą mają one do nas przyjechać np. znad Morza Śródziemnego, sprzedawcy wolą, by były bardziej odporne na uszkodzenia. Dlatego też czasem wolą usunąć szypułki, by obijając się o siebie pomidory dodatkowo się nie kaleczyły.
Poznaj też przepis na szybkie ciasto na pączki i sprawdź, czy jesteś mistrzem w rozpoznawaniu zup.