Czy różowa czekolada jest zdrowa?
Nie gorzka, nie biała, a różowa czekolada zdobywa ostatnimi czasy coraz większą popularność. Choć wiele osób kojarzy tego typu słodycze z czymś sztucznym i niezdrowym, nic bardziej mylnego. Różowa czekolada powstaje z naturalnych składników i jest niesamowicie zdrowa.
Czekolada jest produktem, który potrafi polepszyć nastrój. Jednak w nielicznych przypadkach zdarza się, że może doprowadzić do śmierci. Gdy zachowujemy odpowiednie proporcje, nie trzeba się obawiać jej jedzenia.
Zazwyczaj czekoladowe słodkości kojarzą nam się brązowymi lub śnieżnobiałymi produktami – w zależności od tego, na jaki rodzaj się zdecydujemy. Jedni przepadają za nieco bardziej gorzkawym smakiem, inni doceniają śnieżnobiałą mleczną słodycz. Na rynku od jakiegoś czasu można znaleźć pewną alternatywę, jaką jest czekolada różowa. Czy warto po nią sięgnąć?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Skąd się wzięła różowa czekolada?
Różowa czekolada, inaczej nazywana rubinową, swoją premierę miała w 2017 roku w Szanghaju. Jej recepturę stworzyła szwajcarska firma Barry Callebaut, specjalizująca się w luksusowych wyrobach z ziarna kakaowca, słynących z wysokiej jakości.
Do sprzedaży czekolada trafiła już rok później i tak w Polsce można było dostać ją już w 2018 roku. Choć niektórzy mogliby podejrzewać, że różowy kolor jest zasługą chemicznych barwników, nic bardziej mylnego - rubinowa czekolada składa się tylko i wyłącznie z naturalnych surowców.
Jakim składnikom różowa czekolada zawdzięcza swój kolor?
Za piękny różowy kolor czekolady odpowiadają przede wszystkim ziarna kakaowca rubinowego. Muszą one być niesfermentowane lub fermentowane nie dłużej niż 3 dni, a dodatkowo jeszcze odpowiednio prażone, by nabrały charakterystycznego rubinowo-fioletowego koloru. Sprowadzane są one m.in. z Brazylii czy Wybrzeża Kości Słoniowej.
Różowa czekolada smakuje inaczej niż słodycze, które znamy ze sklepów. Ma owocowy aromat przypominający nieco jagody, jest przyjemnie słodka, lecz z nieco kwaskowatym posmakiem.
Źródło: Canva (Yuliya Furman)
Różowa czekolada ma prozdrowotne właściwości
Różowa czekolada wykonana z ziaren kakaowca rubinowego jest niesamowicie zdrowa. Dzięki naturalnym barwnikom pomaga zwalczać wodne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu.
Dzięki zawartości kakao zawiera też duże ilości magnezu i polifenoli.
Czy w Polsce można kupić różową czekoladę?
Różową czekoladę po raz pierwszy można było kupić w Polsce już w 2018 roku. Wtedy pojawiła się w jednej z cukierni, znajdujących się w Bielsku-Białej. Dzisiaj bez problemu można ją dostać również w innych miejscach w Polsce.
Niedawno pojawiła się m.in. w pizzerii Las, prowadzonej przez Magdalenę Skałę, która na łamach naszego portalu podzieliła się niedawno przepisem na pyszny deser CzekoKinder. Restauratorka na swoim blogu zamieściła też bardzo ciekawy wpis właśnie o rubinowej czekoladzie.
Różową czekoladkę można kupić na kilogramy albo w tabliczkach. Cena za kilogram tych słodkości to ok. sześćdziesiąt złotych, ceny stugramowej tabliczki zaczynają się od dwudziestu złotych. W pizzerii Las za słoiczek różowej czekolady trzeba zapłacić dokładnie tyle, co za tabliczkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Poradnik Zdrowie