Czy skórka banana jest jadalna? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.
Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.
Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.
Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
W jaki sposób możemy spożywać skórki banana?
Jedzenie skórek banana jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Przez konsumpcją trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Jeśli posiadasz banany z konwencjonalnej uprawy, porządnie wyszoruj je przed jedzeniem. Na skórce mogą znajdować się pozostałości pestycydów, używanych przez producentów.
Problem nie dotyczy bananów z upraw ekologicznych. W takich miejscach stosowanie chemicznych środków jest zakazane. W tym wypadku owoce wystarczy dobrze umyć pod bieżącą wodą, by pozbyć się fizycznych zanieczyszczeń.
Jak najlepiej jeść skórki bananów? Wybór jest doprawdy szeroki. Skórki nadają się do jedzenia na surowo, po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu. Warto eksperymentować i znaleźć najlepszą dla siebie formę.
Weganie używają skórek bananów do przyrządzenia bezmięsnego bekonu. Wystarczy pokroić je, przyprawić wędzoną papryką i solą, a na koniec usmażyć na rozgrzanym oleju. W kuchni roślinnej bananowa pozostałość służy też jako zamiennik mięsa mielonego lub szarpanej wieprzowiny. Wszystko jest jedynie kwestią wyobraźni i odrobiny wprawy.
Bananowa skórka idealnie sprawdzi się jako składnik koktajlu. Równie dobrze nada się do ciasta lub chlebka bananowego. Skórki dodaj świeże lub w formie zamrożonej. Zachęcamy do wypróbowania powyższych metod.
Jakie jeszcze zastosowanie ma skórka banana?
Skórki banana mają szerokie zastosowanie także poza kuchnią. Po zalaniu ich wodą i odstawieniu na jakiś czas zyskamy naturalny nawóz do roślin. Skórkę można też wysuszyć i sproszkować albo zwyczajnie zakopać w ziemi, w której planujemy coś siać lub sadzić. Wszystko to dzięki zawartości wzmacniających składników, takich jak potas, fosfor, azot, magnez i kwas krzemowy.
Skórka banana bogata jest w dobroczynne związki. Dzięki temu doskonale sprawdzi się w roli okładu na rany lub ukąszenia owadów. Przyłożenie skórki pomoże też pozbyć się dokuczliwej drzazgi. Niewiele osób zna te niezwykłe właściwości.
Skórką banana z powodzeniem wypolerujesz metalowe powierzchnie. Nada się do czyszczenia srebrnej zastawy i wyrobów skórzanych. Jej wnętrzem skutecznie usuniemy kurz, który osiadł na liściach roślin domowych. Odrzucana część owoców kryje w sobie więcej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać.
Zmieloną drobno skórkę możesz dodać do prostego chlebka bananowego. Ugotuj banany razem ze skórką i zyskaj wzmacniający odporność napój.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj 2 łyżki do startego buraka i odstaw na dobę. Syrop ma potężne działanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama