Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Nie wiesz, co sądzić na temat ziemniaków? Posłuchaj opinii dietetyka i eksperta do spraw żywienia. Dr Bartek Kulczyński dementuje wszelkie pogłoski, jakoby te warzywa odpowiadały za wzrost naszej masy ciała. Co jeszcze ciekawego ma do powiedzenia o ziemniakach?
Dietetyk rozprawia się z mitami na temat ziemniaków
Odnośnie ziemniaków znaleźć możemy wiele sprzecznych informacji. Powielany jest mit o ich tuczących właściwościach, a także o znikomej zawartości składników odżywczych. Dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, postanowił podzielić się wiedzą na temat popularnych warzyw. W niektóre fakty aż trudno uwierzyć.
Co o wartościach odżywczych ziemniaków mówi znany dietetyk?
Ziemniaki nie są zaliczane do produktów wysokokalorycznych . Nie jest więc prawdą, że spożywając je szybko przybierzemy na wadze. 1 średni ziemniak dostarcza nam zaledwie 60 kcal . Wynika z tego, że szybciej utyjemy zajadając ryż, niż ziemniaki .
Aby dostarczyć tyle samo kalorii, co 1 woreczek ugotowanego ryżu, musielibyśmy zjeść niemal 500 g ziemniaków . Orientacyjnie jest to 5-6 średniej wielkości warzyw . Podobną kaloryczność, co ryż mają też inne produkty węglowodanowe, jak na przykład makaron czy kasza gryczana . Na tym przykładzie dietetyk obrazuje, że ziemniaki wbrew pozorom wypadają pod względem zawartości kalorii najbardziej korzystnie .
Skąd wzięło się przekonanie o tuczących właściwościach ziemniaków ? Dietetyk zaznacza, że często spożywamy je z tłustymi, zawiesistymi sosami . Nie samo warzywo jest zatem problemem, ale to z czym je podajemy. Warto mieć tę świadomość przygotowując kolejny posiłek .
Z ziemniaków przyrządza się też tłuste i tuczące dania . Podsmażone placki ziemniaczane dostarczą 2 razy więcej kalorii, niże same ziemniaki o tej samej gramaturze. Pieczone frytki to aż trzykrotna przebitka, jeśli chodzi o kaloryczność, a te smażone - czterokrotna . Wybierajmy więc odpowiedni sposób podania ziemniaków , a z pewnością od nich nie utyjemy.
Kolejnym częstym zarzutem w kierunku ziemniaków jest ich wysoki indeks glikemiczny . Faktycznie ugotowane ziemniaki zjadane na ciepło mają wskaźnik IG na poziomie 78 . Warto zaznaczyć, że do produktów o wysokim indeksie glikemicznym zaliczają się już te na poziomie od 70 w górę . Jest jednak prosty sposób, aby zmienić tę wartość.
Sytuacja zmienia się, gdy schłodzimy ugotowane ziemniaki . Jak zaznacza dietetyk, w warzywach zachodzą wtedy konkretne przemiany biochemiczne . W czasie tych procesów w ziemniakach powstaje skrobia oporna , która nie jest tak podatna na trawienie przez nasz organizm .
Spożywanie schłodzonych ziemniaków nie skutkuje tak gwałtownymi skokami glukozy we krwi, jak w przypadku tych ciepłych . Zmiana temperatury zauważalnie zmniejsza indeks glikemiczny warzywa . W przypadku zimnych ziemniaków wynosi on już zaledwie 54. Fakt ten zmienia klasyfikację ziemniaków do produktu o niskim wskaźniku IG .
Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach zdaniem dietetyka?
Wbrew obiegowej opinii w ziemniakach zawarte są cenne dla zdrowia składniki . Wśród nich dietetyk wymienia chociażby potas. Kartofel ma go w sobie więcej niż banany i pomidory, które są uważane za bardzo dobre jego źródło .
W ziemniakach znajdziemy duże ilości witaminy B6 . 30 procent jej dziennego zapotrzebowanie pokryje zjedzenie zaledwie 2 sztuk tego warzywa . Witamina ta kluczowa jest dla prawidłowego działania układu nerwowego, a także układu krążenia. Jej niedobór skutkuje obniżonym nastrojem, drażliwością, a nawet zaburzeniami snu .
W popularnych warzywach zawarte jest dużo witaminy C . Osoby jedzące je regularne zaspokajają zapotrzebowanie na ten składnik w znaczącym stopniu . Aby zredukować straty witaminy dietetyk poleca gotować ziemniaki w mundurkach . Dzięki temu większość cennego składnika pozostanie w pożywieniu .
Warto wiedzieć także, że ziemniaki bardzo skutecznie i na długi czas zaspokajają głód . Cecha ta określana jest wysokim indeksem sytości . Podobne właściwości ma na przykład owsianka, makaron pełnoziarnisty, jajka, wołowina czy ser żółty . Bycie w towarzystwie takich uznanych produktów powinno raz na zawsze zmienić naszą opinię o ziemniakach . Sprawdź jak pomysłowo zagospodarować obierki po ziemniakach . Czy wiesz, że to warzywo warto dodać do popularnego ciasta ?
Źródło: YouTube Dr Bartek Kulczyński