Czym przyprawiać szpinak?
Zielone listki szpinaku kryją w sobie wiele smaku i zdrowia. Można je jeść na surowo, a także przyrządzać z nich rozmaite potrawy. Ich smak można zmieniać, dodając do nich różne przyprawy. Zobacz czym najlepiej przyprawić szpinak.
Wiele osób kojarzy szpinak ze znienawidzoną, pozbawioną smaku papką. Teraz jednak szpinak święci swój wielki powrót. Przyrządza się go na wiele ciekawych sposobów, ceni się też jego walory zdrowotne.
Szpinak jest bogaty w beta-karoten i witaminę C, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki tym składnikom chroni przed chorobami nowotworowymi. Zawiera też kwas foliowy, wspierający prawidłowy rozwój płodu. Występujący w nim potas i magnez korzystnie wpływają na układ krążenia, a także układ nerwowy. W szpinaku jest też sporo żelaza, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest ono przyswajane przez nasz organizm w niewielkim stopniu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym przyprawić szpinak?
Większość osób przyprawiając szpinak sięga po klasykę, czyli sól i pieprz. Jednak jego smak warto wydobyć i podkreślić także innymi przyprawami. Szczególnie dobrze pasuje do niego kurkuma, podobnie jak curry, której jest składnikiem. Nadaje ona potrawie ciekawego koloru, a także wyraźniejszego, ostrzejszego smaku.
Przyprawiając szpinak warto też sięgnąć po chilli. Oczywiście nie należy przesadzać z jej dodatkiem, ale większa szczypta jest jak najbardziej wskazana. Smak szpinakowych potraw świetnie również podkreśli czosnek. Najlepiej użyć świeżego, ale można też wsypać trochę czosnku granulowanego.
Najlepsze potrawy ze szpinakiem
Szpinak można jeść surowy, podobnie jak sałatę. Jest doskonały na kanapki i do surówek. Warto też z niego przyrządzać ciepłe potrawy, nie należy jednak poddawać go zbyt długiej obróbce kulinarnej. Liście świeżego szpinaku wystarczy zblanszować i dodać do farszu czy też krótko je przesmażyć.
Podduszony na maśle szpinak doskonale smakuje z dodatkiem śmietanki i czosnku. Jeśli wymieszasz go makaronem powstanie szybkie i lekkie danie obiadowe. Ze szpinaku można też robić farsz do pierogów, naleśników, a nawet wytrawnych ciast. Szpinakiem warto nadziać mięsne, drobiowe czy rybne roladki.
Wiele ciekawych przepisów na potrawy ze szpinakiem znajdziesz też na naszych stronach. Polecamy np. krokiety ze szpinakiem i białym serem, a także zielone kopytka ze szpinakiem.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: inspirowanesmakiem