Smakosze.pl Przepisy Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
canva/ahimaone

Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci

10 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować, by smakowała całej rodzinie? A może delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu? Jest szansa, że z tym neutralnym w smaku dodatkiem, w końcu pokochają go nawet dzieci. Koniecznie przetestuj tę wersję popularnej zupy.

Krupnik jest jedną z najpopularniejszych, polskich zup. Cenimy go głównie za pożywność. Jednak nie koniecznie przepadają za nim dzieci. Zazwyczaj przeszkadza im kasza, która jest wyczuwalna na języku i nadaje zupie wyraźnego smaku.

Dlatego spróbujcie zastąpić kaszę jęczmienną ryżem. Ma on neutralny smak i zapach i jest lekkostrawny. Poza tym ma delikatną konsystencję, która ma szansę przypaść do gustu najmłodszym.

Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka lub 1 filet z piersi kurczaka

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 listek laurowy

  • 3-4 ziemniaki

  • 5 dag ryżu

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie krupniku z ryżem

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż woda zagotuje się, usuń szumowinę. Dodaj przyprawy, gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj ok. 15 minut.

Ryż opłucz, dodaj do zupy, zamieszaj. Całość gotuj do czasu, aż ryż i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku.

Mięso wyjmij z zupy, usuń skórę i kości, pokrój na kawałki, dodaj do zupy. Koperek lub natkę posiekaj, dodaj do zupy. W naszym serwisie znajdziesz przepis Ewy Wachowicz na pomidorówkę dla dzieci . Sprawdź też, czego nie powinny jeść dzieci .

krupnik
krupnik

Źródło zdjęcia: canva/Maddy Freddie z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zyciezaczynasiewkuchni.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy