Czego nie powinny jeść dzieci? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jakość jedzenia wpływa na nasze zdrowie i rozwój. Dlatego tak istotne jest, co spożywamy, a zwłaszcza co podajemy dzieciom. One intensywnie się rozwijają i nieodpowiednie produkty mogą im zaszkodzić lub wyrobić niezdrowe nawyki. Często rodzice i dziadkowie nawet nie zdają sobie sprawy, że produkty adresowane do dzieci, wcale nie są dla nich najlepsze. Zobacz, czego nie powinny jeść dzieci.
Kolorowe opakowanie i napis, że produkt przeznaczony jest dla dzieci, wcale nie świadczą o tym, że kryje się w nich zdrowa żywność. Niestety często takie produkty spożywcze zmniejszają naszą czujność, bo ufamy producentom. Musimy jednak pamiętać o tym, że firmom zależy na zbywalności produktu, a nam na zdrowiu naszych dzieci. Przed podaniem jedzenia dziecku, warto najpierw spojrzeć na skład produktu.
Czego nie powinny jeść dzieci?
Dzieci z pewnością nie powinny jeść zbyt dużo słodyczy, bo nie zawierają nic oprócz kalorycznego cukru. Często jednak kusimy się na słodycze z witaminami. Wierzymy, że oprócz tego, co lubi dziecko, czyli cukru, dostarczymy mu też coś wartościowego. Prawda jest jednak taka, że ilość sztucznie dodanych witamin jest minimalna, a cały produkt składa się z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Nie oszukujmy się, takie witaminy nie zastąpią naturalnych witamin, których najlepszym źródłem są warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Dzieciom lepiej też nie podawać słodzonych napojów. Należą do nich np. granulowane herbatki, których podstawą jest cukier. Nawet jeśli zawierają dodatek soku owocowego czy ziół, to jest on minimalny i niekoniecznie potrzebny dziecku. Podobnie złym wyborem są wody smakowe i gotowe soki owocowe. Tak naprawdę zawierają mnóstwo cukru oraz substancji smakowych, aromatycznych i konserwantów.
Cukier czyha też na dzieci w płatkach śniadaniowych. Czekoladowe, z dodatkiem miodu czy cynamonu zawierają mnóstwo cukru. Jest w nich często trochę pełnoziarnistych zbóż, ale o wiele lepszym wyborem będzie podanie dziecku domowego musli. Zrobisz je, mieszając np. płatki owsiane z mlekiem i owocami.
Produktem lubianym przez dzieci są biszkopty. Wydają się mało słodkie i lekkostrawne. Niestety robione są z białej mąki i zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Również niezdrowe
Dzieci bardzo lubią kanapki smarowane kremowym serkiem topionym. I choć wydaje się nam, że nie ma w nich nic złego, to trzeba powiedzieć, że nie ma w nich też nic dobrego. Takie serki zawierają dużo dodatków chemicznych i utwardzany tłuszcz. Lepiej w ich miejsce podać plasterek żółtego sera.
Nie najlepszym wyborem dla najmłodszych jest też klasyczna, różowa szynka. Jej kolor wskazuje na obecność azotynów, które nie są czymś, co warto jeść. Jeśli jeszcze zauważysz w niej dziurki po nastrzykiwaniu, zrezygnuj z zakupu takiej wędliny. Oprócz wody wtłoczono do niej substancje wiążące, a więc zbędną chemię.
Również nie wszystkie parówki są warte tego, by podać je dziecku. Prawda, przyjemnie się je zjada, bo są delikatne i gładkie. Jednak kryją w sobie dużo tłuszczu, a także dodatków poprawiających konsystencję, smak i kolor. Kupując je, sprawdzaj więc na etykiecie ile zawierają mięsa i unikaj tych z długim składem.
Sprawdź, co oznacza tęczowy blask na wędlinie, a także przeczytaj o szkodliwych dla dzieci dodatkach do żywności.
Żródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mumandthecity