Smakosze.pl Przepisy Dietetyk wskazał najlepszy dodatek do kawy. Nikt by o nim nie pomyślał
canva/microgen; Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Dietetyk wskazał najlepszy dodatek do kawy. Nikt by o nim nie pomyślał

18 kwietnia 2023

Kawę można podać na wiele sposobów. Jeden z dietetyków zaproponował całkiem zdrową odsłonę z dodatkiem soku z buraka. Nietypowy dodatek smakowy dostarczy nam cennych składników odżywczych i wspaniale wzbogaci małą czarną. Musicie spróbować.

Dietetyk poleca nietypową kawę

Sięganie po kawę pomaga się pobudzić. Regularne spożywanie naparu przynosi też szereg korzyści zdrowotnych. Dietetyk Bartek Kulczyński zaproponował niedawno ciekawą wersję uwielbianego zdrowe połączenie aromatycznego naparu z sokiem z buraka.

Regularne sięganie po sok z buraka obniża ciśnienie i poprawia wydolność fizyczną. Połączenie go z kawą — która jednak ma szansę doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego — pozwoli nam zatem zyskać pobudzenie bez nadmiernego zachwiania równowagi organizmu.

Mięso zmielisz nawet bez maszynki. Wystarczy pamiętać o jednym detalu

Przepis na kawę z sokiem z buraka

Latte buraczane nie jest typowym napojem kawowym. Smakuje jednak znakomicie i przy okazji dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Warto spróbować i przekonać się, czy nam posmakuje.

Składniki:

  • 1 espresso
  • 125 ml soku z buraka
  • 250 ml napoju roślinnego lub mleka
  • odrobina erytrytolu lub miodu
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić kawę z sokiem z buraka?

Zaczynamy od połączenia napoju roślinnego z sokiem z buraka i cynamonem. Wlewamy mieszankę do wysokiej szklanki, a następnie płynnym ruchem dodajemy gorące, świeżo przygotowane espresso. Jeśli kawę, chcemy posłodzić miodem, dodajemy go na dno naczynia. Słodzik dodajemy do mieszanki mleka i soku z buraka.

Na naszej stronie inne pomysły na podanie kawy. Szczególnie polecamy deserową opcję, czyli kawę po królewsku . Część z was może też skusić się na kultowy wariant, czyli kawę z koglem-moglem .

Dietetyk poleca kawę.png
canva/Bulut Tuncay, Pexels

Źródło: YT/Dr Bartek Kulczyński

Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy