Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę
canva/Ron Lach, Pexels

Czy wiecie, dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Zasada przez wielu uznawana za przesąd nie jest pozbawiona logiki. Gdy przyjrzymy się bliżej reakcjom zachodzącym w cieście podczas wyrabiania, stanie się jasne, że metoda sprzyja sprawnemu osiąganiu odpowiedniej struktury. Warto znać wyjaśnienie.

Przygotowanie ciasta, które po upieczeniu właściwie wyrośnie i zachwyci smakiem, wymaga przestrzegania kilku reguł. Równie ważne co zastosowanie odpowiednich proporcji składników jest staranne wyrobienie ciasta. Masy nie można mieszać niedbale. Zdradzamy jak oszczędzić sobie zbędnego wysiłku.

Wiemy, dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Miesienie ciasta, czyli łączenie mąki z wodą, jest najistotniejszym procesem podczas przyrządzania wypieków. Od prawidłowej techniki zależy bowiem, czy nasze ciasto urośnie. Doświadczeni piekarze wiedzą, że mieszanie produktów powinno się odbywać tylko w jednym kierunku.

Zapytani dlaczego, odwołają się do przebiegu reakcji zachodzących w masie podczas jej wyrabiania. Gluten zawarty w mące pszennej musi wtedy wytworzyć zwartą strukturę. Mieszanie w jednym kierunku, sprzyja wiązaniu się tworzących go białek w sposób, który zamyka w uzyskanej konstrukcji sporo cząsteczek powietrza.

Tak przygotowane ciasto po upieczeniu jest bardziej puszyste i delikatne. Sam kierunek, czyli to, czy mieszamy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, czy przeciwnie, nie ma większego znaczenia. Istotne jest, by zachować jeden przez cały proces.

Jaki będzie efekt nieodpowiedniego mieszania ciasta?

Jeśli nie będziemy przykładać wagi, do zachowania jednego kierunku mieszania ciasta, nasz wysiłek może nie przynieść oczekiwanych efektów. Co prawda wiązania pomiędzy białkami w jakimś stopniu powstaną, lecz nie będą tak mocne, jak trzeba. W skutego tego ciasto wyrośnie słabiej, a w niektórych wypadkach może mieć zakalec. Warto więc pamiętać o tym, że ciasto zawsze należy ucierać i mieszać w tym samym kierunku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na domowe ciasta. Szczególnie polecamy prosty przepis na szybką szarlotkę ucieraną. Być może skusi was również proste ciasto czekoladowe. Będzie idealne do kawy.

Kierunek mieszania ciasta ma znaczenie
canva/sandoclr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: