Dlaczego odgrzewanie grzybów jest szkodliwe?
Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce.
Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.
Grzyby po odgrzaniu stają się toksyczne
Sos grzybowy do smażonego kurczaka jest klasyką, lecz jeśli nie udało ci się zjeść go całego świeżo po przygotowaniu, następnego dnia zdecyduj się na spożycie sosu bez odgrzewania. W innym wypadku możesz dorobić się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu trawiennego.
W grzybach po ponownym poddaniu obróbką termiczną wytwarzają się toksyny, które często powodują ból brzucha, niestrawność czy problemy z wypróżnianiem. Co ciekawe, takie grzyby mogą także wywoływać znacznie groźniejsze problemy z mięśniem sercowym.
Odgrzewanie kurczaka również nie jest zdrowe
Ponowne podgrzanie kurczaka zmienia jego strukturę białkową, przez co mięso staje się ciężkostrawne. Zjedzenie takiego posiłku może wywołać spore trudności z trawieniem i wypróżnianiem się, dlatego zamiast jedzenia go na ciepło, zdecyduj się na zimną przekąskę.
Przygotowaliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą rozpalić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy największy sekret Kinder Niespodzianki. W tym tekście prezentujemy najnowsze produkty, które już niedługo będą dostępne w sklepach Lidl.
Doskonałym sposobem na wykorzystanie wczorajszego kurczaka, jest przygotowanie sałatki lub pasty kanapkowej. Wraz z grzankami, warzywami i sosem winegret można stworzyć nie tylko smaczny, lecz również zdrowy i pożywny posiłek.
Źródło: Harry Dona, Pexels
Podobnie jak grzyby, jajka także mogą wytworzyć toksyny
W przypadku jajek, gdy postanowimy je podgrzać, od razu można rozpoznać, że coś jest nie tak. Zaczynają wydzielać nieprzyjemny, jakby zjełczały zapach, a podczas jedzenia wyczuwa się równie nieprzyjemny, siarkowy smak. Takie jajka są także znacznie bardziej ciężkostrawne.
Co więcej, tracą one wiele ze swoich wartości odżywczych, a zawarte w nich substancje mogą, pod wpływem wysokiej temperatury, przekształcić się w toksyny. Znacznie bezpieczniejszym wyjściem jest sporządzenie z nich sałatki warzywnej bądź pasty jajecznej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.medonet.pl; fitness.wp.pl