Często gotujecie rosół? A zawsze wychodzi wam idealny? Jeśli nie, mamy dla was kilka przydatnych wskazówek. Powiemy wam na przykład, dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody. Gdy zobaczycie efekt, z pewnością zawsze będziecie tak robić.
Rosół jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych zup. Choć jego przygotowanie jest proste, to jednak czasem coś może się nie udać. W wyniku tego rosół nie będzie klarowny czy esencjonalny. Spróbujemy więc temu zaradzić i sprawić, by ta zupa zawsze wychodziła wam doskonała.
Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie
CZYTAJ DALEJDlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?
Jednym z problemów przy gotowaniu rosołu jest fakt, że czasami wychodzi mętny. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy w czasie gotowania dolewać do niego co jakiś czas szklankę zimnej wody. Szybkie obniżenie temperatury rosołu zahartuje go i sprawi, że będzie klarowny.
By rosół wyszedł klarowny, trzeba też gotować mięso począwszy od zimnej wody. Jeśli zaś używacie mięsa rozmrożonego, dopilnujcie, by było dobrze rozmrożone. Inaczej wywar również może stracić przezroczystość.
Sposób na pyszny rosół
Podstawą udanego rosołu, są oczywiście dobrej jakości składniki. Smaczny wywar uzyskacie tylko wtedy, gdy dodacie spore ilości mięsa i warzyw. Dobrze jest też, by mięso zawierało kości. Rosół wyjdzie wtedy smaczniejszy.
Mięso i warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż się całość zagotuje. Wtedy usuwamy szumowinę i dalej gotujemy rosół na małym ogniu. Czas gotowania rosołu to zwykle 2-3 godziny.
Do rosołu warto też dodać przyprawy, które podniosą jego smak. Do klasyki należy sól i pieprz, jednak warto też do niego dorzucić listek laurowy, ziarna pieprzu, plasterek imbiru. Ważna jest też zielenina, np. natka pietruszki, lubczyk, które dodają orzeźwiającego smaku i ładnego koloru.
Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na rosół, zajrzyj na naszą stronę. Dowiesz się z niej również, na jakim mięsie najlepiej jest gotować tę zupę.
woda
Źródło zdjęcia: canva/Lisa Fotios z Pexels
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Slajd 1 z 6
Słynne kartacze z Podlasia
Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy