Smakosze.pl
rosół

canva/from_my_point_of_view

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Często gotujecie rosół? A zawsze wychodzi wam idealny? Jeśli nie, mamy dla was kilka przydatnych wskazówek. Powiemy wam na przykład, dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody. Gdy zobaczycie efekt, z pewnością zawsze będziecie tak robić.

Rosół jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych zup. Choć jego przygotowanie jest proste, to jednak czasem coś może się nie udać. W wyniku tego rosół nie będzie klarowny czy esencjonalny. Spróbujemy więc temu zaradzić i sprawić, by ta zupa zawsze wychodziła wam doskonała.

Kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Jednym z problemów przy gotowaniu rosołu jest fakt, że czasami wychodzi mętny. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy w czasie gotowania dolewać do niego co jakiś czas szklankę zimnej wody. Szybkie obniżenie temperatury rosołu zahartuje go i sprawi, że będzie klarowny.

By rosół wyszedł klarowny, trzeba też gotować mięso począwszy od zimnej wody. Jeśli zaś używacie mięsa rozmrożonego, dopilnujcie, by było dobrze rozmrożone. Inaczej wywar również może stracić przezroczystość.

Sposób na pyszny rosół

Podstawą udanego rosołu, są oczywiście dobrej jakości składniki. Smaczny wywar uzyskacie tylko wtedy, gdy dodacie spore ilości mięsa i warzyw. Dobrze jest też, by mięso zawierało kości. Rosół wyjdzie wtedy smaczniejszy.

Mięso i warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż się całość zagotuje. Wtedy usuwamy szumowinę i dalej gotujemy rosół na małym ogniu. Czas gotowania rosołu to zwykle 2-3 godziny.

Do rosołu warto też dodać przyprawy, które podniosą jego smak. Do klasyki należy sól i pieprz, jednak warto też do niego dorzucić listek laurowy, ziarna pieprzu, plasterek imbiru. Ważna jest też zielenina, np. natka pietruszki, lubczyk, które dodają orzeźwiającego smaku i ładnego koloru.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na rosół, zajrzyj na naszą stronę. Dowiesz się z niej również, na jakim mięsie najlepiej jest gotować tę zupę.

woda

woda

Źródło zdjęcia: canva/Lisa Fotios z Pexels

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >