Smakosze.pl

canva/from_my_point_of_view

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Często gotujecie rosół? A zawsze wychodzi wam idealny? Jeśli nie, mamy dla was kilka przydatnych wskazówek. Powiemy wam na przykład, dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody. Gdy zobaczycie efekt, z pewnością zawsze będziecie tak robić.

Rosół jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych zup. Choć jego przygotowanie jest proste, to jednak czasem coś może się nie udać. W wyniku tego rosół nie będzie klarowny czy esencjonalny. Spróbujemy więc temu zaradzić i sprawić, by ta zupa zawsze wychodziła wam doskonała.

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Jednym z problemów przy gotowaniu rosołu jest fakt, że czasami wychodzi mętny. Mamy jednak na to sposób. Wystarczy w czasie gotowania dolewać do niego co jakiś czas szklankę zimnej wody. Szybkie obniżenie temperatury rosołu zahartuje go i sprawi, że będzie klarowny.

By rosół wyszedł klarowny, trzeba też gotować mięso począwszy od zimnej wody. Jeśli zaś używacie mięsa rozmrożonego, dopilnujcie, by było dobrze rozmrożone. Inaczej wywar również może stracić przezroczystość.

Sposób na pyszny rosół

Podstawą udanego rosołu, są oczywiście dobrej jakości składniki. Smaczny wywar uzyskacie tylko wtedy, gdy dodacie spore ilości mięsa i warzyw. Dobrze jest też, by mięso zawierało kości. Rosół wyjdzie wtedy smaczniejszy.

Mięso i warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż się całość zagotuje. Wtedy usuwamy szumowinę i dalej gotujemy rosół na małym ogniu. Czas gotowania rosołu to zwykle 2-3 godziny.

Do rosołu warto też dodać przyprawy, które podniosą jego smak. Do klasyki należy sól i pieprz, jednak warto też do niego dorzucić listek laurowy, ziarna pieprzu, plasterek imbiru. Ważna jest też zielenina, np. natka pietruszki, lubczyk, które dodają orzeźwiającego smaku i ładnego koloru.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na rosół , zajrzyj na naszą stronę. Dowiesz się z niej również, na jakim mięsie najlepiej jest gotować tę zupę .

woda
woda

Źródło zdjęcia: canva/Lisa Fotios z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >