Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.01.2022 01:00

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?

rosół
canva/margouillatphotos

Rosół jest najpopularniejszą, polską zupą. I choć wszyscy go lubią, to każdy gotuje go w nieco inny sposób. A wiecie, na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Rodzaj i ilość użytych składników wpływa na smak i aromat tego wywaru. Liczy się też oczywiście czas gotowania.

Podstawowymi składnikami rosołu jest mięso i warzywa. Zestaw warzyw używamy w zasadzie ten sam. Jest to zwykle marchewka, pietruszka, seler, por, cebula. Niektórzy dodają jeszcze kawałek kapusty włoskiej. Jeśli zaś chodzi o mięso, tu pole do popisu jest o wiele większe.

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?

Choć większość osób kojarzy rosół z kurą rosołową, kurczakiem i wołowiną, to wywar ten można ugotować na naprawdę wielu gatunkach mięsa. Doskonały rosół otrzymamy też z gęsi, kaczki, indyka, perliczki, a także mieszając ze sobą różne gatunki mięsa. Używa się zwykle mięso z kością, bo takie daje więcej smaku.

Rodzaj mięsa, na którym gotuje się rosół, wpływa oczywiście na smak, kolor i aromat całej potrawy. Zdecyduj więc, jak rosół ugotujesz w najbliższym czasie.

Rosół wołowy ma wyrazisty smak i nieco ciemniejszy kolor. Do jego przygotowania można wykorzystać wołową pręgę, szponder czy łatę. Rosół z kury należy do tych najbardziej tradycyjnych. Przygotowany na kurze zagrodowej, jest pełen aromatu, zawiera sporo tłuszczu, smaku i ma żółty kolor. Rosół na kurczaku jest delikatniejszy w smaku i ma bledszy kolor. Można tu wykorzystać kawałki kurczaka, jak np. porcje rosołowe zawierające korpus, szyję.

Do przygotowania rosołu z indyka wykorzystuje się zwykle indycze skrzydła i szyję. Można też indyczą golonkę. Rosół z kaczki lub gęsi warto przygotować na kaczej lub gęsiej porcji rosołowej. Zawiera ona zwykle skrzydła, szyję i korpus. Taki rosół jest aromatyczny i ma bursztynową barwę.

Rosół drobiowy gotuje się na mieszance mięs drobiowych. Warto wykorzystać tu porcje rosołowe zawierające skrzydła, szyję, uda. Rosół wołowo-drobiowy łączy w sobie wyrazisty smak wołowiny i delikatność mięsa drobiowego. Ta mieszanka owocuje naprawdę doskonałym smakiem wywaru.

Rosół można też ugotować na przepiórce, perliczce czy gołębiach. Te rosoły zawierają dosyć mało tłuszczu, można je więc zaliczyć do dietetycznych.

Rosół bez mięsa

Jeśli nie jesteś zwolennikiem mięsa, rosół możesz ugotować bez jego udziału. Może będzie miał nieco inny smak, ale też będzie smaczny.

Do przygotowania rosołu wegetariańskiego użyj dużej ilości warzyw korzeniowych. Wcześniej możesz je podpiec, dzięki czemu wywar zyska intensywny smak, aromat i kolor.

Jeśli szukasz dokładnego przepisu na rosół, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na rosół od Magdy Gessler. Poznaj też recepturę na rosół bez mięsa.

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram