Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-12T223232.144

canva/ankub

Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Barszcz czerwony jest wyjątkową potrawą, która kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Niemal każdy miłośnik gotowania, marzy o tym, aby potrawa zachwycała idealnie rubinowym kolorem. Okazuje się, że warto dolać do dania odrobinę octu. Jakie inne tricki warto znać, gotując tę wyjątkową zupę?

Aromatyczny barszcz czerwony z dodatkiem uszek jest potrawą, bez której wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie podniosłej atmosfery Świąt Bożego Narodzenia. Niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój sekretny patent. Nie ulega wątpliwości, że naszymi czytelnikami są również osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z kuchnią. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy krótki poradnik, co zrobić, aby barszcz miał idealny kolor. Z wielu z nich z pewnością korzystały nasze babcie.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?

Intensywny kolor barszczu czerwonego jest zasługą betaniny, która jest zawarta w burakach. Długie gotowanie tych warzyw może sprawić, że kolor zupy nieco przyblaknie. Jeśli chcemy by nasz barszcz dalej czarował nas nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, dodajmy do niego odrobinę octu lub soku z cytryny. Oba składniki sprawią, że zupa nie tylko zachowa swój idealnie rubinowy kolor, ale również uzyska odpowiednią kwaskowatość.

Warto również zwrócić uwagę na temperaturę barszczu czerwonego. Zupa powinna (podobnie jak rosół) jedynie "mrugać" , a nie intensywnie się gotować.

Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych kulinarnych porad i ciekawych przepisów. Niedawno pisaliśmy m.in. o doskonałym patencie siostry Anastazji na soczyste gołąbki oraz zdradzaliśmy recepturę placków ziemniaczanych po góralsku.

Projekt bez tytułu - 2021-11-12T223232.144

canva/ankub

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >