Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?
Monika Dec
Monika Dec 12.11.2021 01:00

Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?

Projekt bez tytułu - 2021-11-12T223232.144
canva/ankub

Barszcz czerwony jest wyjątkową potrawą, która kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Niemal każdy miłośnik gotowania, marzy o tym, aby potrawa zachwycała idealnie rubinowym kolorem. Okazuje się, że warto dolać do dania odrobinę octu. Jakie inne tricki warto znać, gotując tę wyjątkową zupę?

Aromatyczny barszcz czerwony z dodatkiem uszek jest potrawą, bez której wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie podniosłej atmosfery Świąt Bożego Narodzenia. Niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój sekretny patent. Nie ulega wątpliwości, że naszymi czytelnikami są również osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z kuchnią. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy krótki poradnik, co zrobić, aby barszcz miał idealny kolor. Z wielu z nich z pewnością korzystały nasze babcie.

Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?

Intensywny kolor barszczu czerwonego jest zasługą betaniny, która jest zawarta w burakach. Długie gotowanie tych warzyw może sprawić, że kolor zupy nieco przyblaknie. Jeśli chcemy by nasz barszcz dalej czarował nas nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, dodajmy do niego odrobinę octu lub soku z cytryny. Oba składniki sprawią, że zupa nie tylko zachowa swój idealnie rubinowy kolor, ale również uzyska odpowiednią kwaskowatość.

Warto również zwrócić uwagę na temperaturę barszczu czerwonego. Zupa powinna (podobnie jak rosół) jedynie "mrugać" , a nie intensywnie się gotować.

Na naszej stronie znajdziecie również wiele innych kulinarnych porad i ciekawych przepisów. Niedawno pisaliśmy m.in. o doskonałym patencie siostry Anastazji na soczyste gołąbki oraz zdradzaliśmy recepturę placków ziemniaczanych po góralsku.

Projekt bez tytułu - 2021-11-12T223232.144

canva/ankub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: