Smakosze.pl
lovage-2370816 960 720

canva/TG23

Dlaczego warto dodawać do potraw lubczyk?

1 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety.

Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiegomożna przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.

Ciasto Snickers

Proste ciasto bez pieczenia Snickers

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto sięgać po lubczyk?

Zioło to znane było już w starożytności, a stosowano je głównie jako dodatek do potraw. Lubczyk nie tylko nadaje daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale ma też korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Roślina ta hamuje nadmierną fermentację w jelitach, wpływając tym samym na prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Co więcej, dodanie suszonych liści lubczyku do dań ciężkostrawnych pomaga lepiej je przyswoić.

Związki zawarte w tym zielu wykazują również skuteczne działanie w infekcjach układu moczowego. Ponadto zioło to wpływa na poziom libido, zwiększając go. Znajduje więc zastosowanie w produkcji preparatów dedykowanych osobom z zaburzeniami popędu seksualnego.

Jak wykorzystać lubczyk w kuchni?

Liście lubczyku charakteryzują się ostrym smakiem. W kuchni stosuje się zarówno świeże, jak i suszone zioło, a najczęściej trafia ono do dań na bazie kapusty i szpinaku. Idealnie podkreśli też smak zup m.in. rosołu, fasolowej czy grochowej.

Ziele sprawdzi się doskonale jako dodatek do domowego chleba, sałatek oraz dań rybnych. Korzystając z niego, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość ziołowego dodatku. Nadmiar może przyćmić inne przyprawy zastosowane do przyrządzenia dania.

Lubczyk na desce

Lubczyk doskonale podkreśla smak potraw ze strączków

Źródło zdjęcia: canva/yollopuki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

czarny bez

Produkty

Dlaczego warto zimą sięgać po syrop z czarnego bzu?

Czytaj więcej >

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >