Smakosze.pl
jajka

canva/jarabee123

Dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce?

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Robiąc zakupy w supermarketach możemy zauważyć, że jajka umieszczone są zarówno w lodówkach, jak i poza nimi. Okazuje się, że oba sposoby przechowywania produktu są poprawne. Kupując jajka warto wręcz zapamiętać skąd je wzięliśmy. Zależy od

Jajka to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Okazuje się, że niezwykle ważny jest nie tylko sposób ich podawania, ale również przechowywania. Wiele osób trzyma ten produkt w lodówce, co nie jest jedynym właściwym sposobem przechowywania tego produktu.

Warto wyrobić sobie nawyk nie tylko wyboru jak najlepszych jakościowo produktów, ale również ich właściwego przechowywania. W przeciwnym razie będziemy borykać się z zatruciem i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.

Jak właściwie przechowywać jajka?

Zazwyczaj przechowujemy jajka w lodówce. Nie jest to błąd, jednak wcale nie musi być to jedyna obowiązująca nas norma. W wielu sklepach jajka są przechowywane zarówno w lodówkach, jak i poza nimi. Dietetyczka Małgorzata Krukowska zdradziła w rozmowie z Wirtualną Polską, że oba sposoby są dobre.

Dobrym pomysłem jest zapamiętać skąd bierzemy jajka z supermarketu: z lodówki, czy z innego miejsca i w taki sam sposób przechowywać je w domu. Musimy jednak uważać na to, by nie przechowywać ich w zbyt ciepłym miejscu. Jak długo można przechowywać jajka? 

Jak długo możemy przechowywać jajka?

Chociaż jajka dość długo zachowują swoją świeżość, to najlepiej spożyć je dość szybko i nie kupować ich na zapas. Możemy je również zamrozić. Czynność ta wymaga jednak sporej precyzji.

Należy najpierw oddzielić jajka od żółtek, a następnie je osobno zamrozić. Eksperci rekomendują zamknąć koniecznie w szczelnym pojemniku po trzy, cztery białka oraz żółtka. Mrożone jajka można przechowywać w zamrażalniku przez około 6 miesięcy. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.

Jajka powinno się rozmrażać tak samo jak mięso. Najlepiej powinno się to robić w lodówce, aby uniknąć zbyt dużej różnicy temperatur. Warto pamiętać, aby po rozmrożeniu od razu spożyć jajka i już przenigdy ich nie mrozić. Przechowując jajka należy również zachować szczególną ostrożność, aby nie zarazić się salmonellą.

Przed przygotowaniem potrawy z jajkami, zawsze należy pamiętać o ich wyparzeniu. Po każdym rozbiciu tego produktu należy również umyć ręce ciepłą wodą. Dzięki tym czynnościom z pewnością unikniesz przykrych rozczarowań i kłopotów żołądkowych.

Spodobał Ci się powyższy artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym kiedy, niestety należy zrezygnować z jedzenia jajek. Znajdziecie go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp/haps/onet

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >