Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce?
Monika Dec
Monika Dec 18.04.2021 02:00

Dlaczego nie trzeba przechowywać jajek w lodówce?

jajka
canva/jarabee123

Jajka to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Okazuje się, że niezwykle ważny jest nie tylko sposób ich podawania, ale również przechowywania. Wiele osób trzyma ten produkt w lodówce, co nie jest jedynym właściwym sposobem przechowywania tego produktu.

Warto wyrobić sobie nawyk nie tylko wyboru jak najlepszych jakościowo produktów, ale również ich właściwego przechowywania. W przeciwnym razie będziemy borykać się z zatruciem i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.

Jak właściwie przechowywać jajka?

Zazwyczaj przechowujemy jajka w lodówce. Nie jest to błąd, jednak wcale nie musi być to jedyna obowiązująca nas norma. W wielu sklepach jajka są przechowywane zarówno w lodówkach, jak i poza nimi. Dietetyczka Małgorzata Krukowska zdradziła w rozmowie z Wirtualną Polską, że oba sposoby są dobre.

Dobrym pomysłem jest zapamiętać skąd bierzemy jajka z supermarketu: z lodówki, czy z innego miejsca i w taki sam sposób przechowywać je w domu. Musimy jednak uważać na to, by nie przechowywać ich w zbyt ciepłym miejscu. Jak długo można przechowywać jajka? 

Jak długo możemy przechowywać jajka?

Chociaż jajka dość długo zachowują swoją świeżość, to najlepiej spożyć je dość szybko i nie kupować ich na zapas. Możemy je również zamrozić. Czynność ta wymaga jednak sporej precyzji.

Należy najpierw oddzielić jajka od żółtek, a następnie je osobno zamrozić. Eksperci rekomendują zamknąć koniecznie w szczelnym pojemniku po trzy, cztery białka oraz żółtka. Mrożone jajka można przechowywać w zamrażalniku przez około 6 miesięcy. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.

Jajka powinno się rozmrażać tak samo jak mięso. Najlepiej powinno się to robić w lodówce, aby uniknąć zbyt dużej różnicy temperatur. Warto pamiętać, aby po rozmrożeniu od razu spożyć jajka i już przenigdy ich nie mrozić. Przechowując jajka należy również zachować szczególną ostrożność, aby nie zarazić się salmonellą.

Przed przygotowaniem potrawy z jajkami, zawsze należy pamiętać o ich wyparzeniu. Po każdym rozbiciu tego produktu należy również umyć ręce ciepłą wodą. Dzięki tym czynnościom z pewnością unikniesz przykrych rozczarowań i kłopotów żołądkowych.

Spodobał Ci się powyższy artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym kiedy, niestety należy zrezygnować z jedzenia jajek. Znajdziecie go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp/haps/onet

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Jajka