Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.02.2023 22:46

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

banan
Canva / Yana Gayvoronskaya

Jedzenie owoców na noc nie jest popularnym zwyczajem. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie ostrzegali, że taki posiłek może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wyjątkiem od tej reguły jest banan. Ze względu na swój skład może on bowiem pomóc nam cieszyć się dobrym snem.

Owoce są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii. Stąd nie zwykło się spożywać ich przed snem, gdyż wtedy dodatkowe pobudzenie jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niewskazane. Banan zawiera w sobie jednak dużo potasu i magnezu, który może ułatwić nam zasypianie. Sprawdźmy z czego to wynika.

Dlaczego warto na kolację zjeść banana?

Banan uważany jest za owoc zdrowy i wartościowy. Okazuje się, że może także stanowić doskonały pomysł na kolację. Mimo dość dużej kaloryczności, banan skutecznie pomoże nam zrelaksować się wieczorem. Dzięki temu łatwiej zapadniemy w sen.

Bogaty w potas i magnez banan wpływa zbawiennie na rozluźnienie mięśni. Według terapeutki snu dr Neriny Ramlakhan takie pokarmy pomogą ustrzec się przed zespołem niespokojnych nóg. To zaburzenie ruchowe uaktywnia się w czasie spoczynku i może skutecznie zniweczyć próby zaśnięcia.

W żółtych owocach znajdziemy także aminokwas zwany tryptofanem. Ludzki organizm potrzebuje go do produkcji serotoniny oraz melatoniny. Ta ostatnia jest związkiem niezbędnym do regulowania prawidłowego rytmu snu.

Jakie niezwykłe właściwości ma banan?

Poza wpływem na jakość snu banan może poszczycić się także innymi zadziwiającymi właściwościami. Te owoce niezwykle dobrze działają na ludzki organizm. Oto niektóre z powodów, dla których warto je spożywać.

Badania wykazały, że banany skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Wynika to z zawartych w owocach proporcjach potasu oraz sodu. Regularne spożywanie bananów obniża ciśnienie tętnicze krwi nawet o 10%. Dzięki temu uniknąć możemy nadciśnienia, a co za tym idzie także miażdżycy i chorób serca.

Magnez zawarty w bananie pozytywnie wpływa na psychikę. Znane są jego właściwości antystresowe i uspokajające. Związek ten ponadto działa korzystnie na układ nerwowy.

Banan jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Szczególnie dojrzałe owoce dostarczają duże ilości glukozy, która zasila nasze mięśnie i mózg. Równocześnie zawierają błonnik, spowalniający trawienie pokarmów i wchłanianie cukrów prostych. Z tego powodu po zjedzeniu banana dłużej zachowujemy uczucie sytości.

Wypróbuj koniecznie nasze bananowe ciasto z patelni. Poziom zdrowotności banana łatwo ocenić po jego wyglądzie zewnętrznym.

Canva / Ockra
Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: banan Dieta