Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2023 13:57

Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika

Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika
Screen z filmu pochodzi z kanału Szybkie i proste na YouTube

Ciasto bez pieczenia z bananami jest puszyste, wyrośnięte i bardzo czekoladowe. Ciasto zrobisz z podstawowych składników. Wystarczy, że usmażysz je razem z owocami na patelni. Ciasto wychodzi za każdym razem. Każdy łasuch będzie zachwycony.

Ciasto bez pieczenia jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jest puszyste, delikatnie, pyszne i przygotujesz je błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Ciasto pięknie rośnie podczas smażenia na wolnym ogniu, jest słodkie i bardzo czekoladowe.

Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz dwóch dojrzałych bananów, łyżki kakao, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz oleju rzepakowego. Aby wzmocnić smak ciasta, dolej odrobinę olejku waniliowego.

Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będzie ciasto bez pieczenia. Do deserów i wypieków wybieraj wyłącznie żółte owoce z czarnymi plamkami. Takie banany są miękkie i słodkie. Banany skrop przed smażeniem sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Prosty przepis na ciasto z patelni

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • 5 łyżek cukru

  • łyżeczka olejku waniliowego (opcjonalnie)

  • łyżka kakao

  • 100 ml mleka

  • 5- 6 łyżek oleju rzepakowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 160 g mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • łyżka soku z cytryny

Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Jest gotowe w 20 minut

Jajko wymieszaj z cukrem i olejkiem waniliowym. Następnie dodaj olej i wymieszaj. Do masy wlej mleko, wsyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Banany obierz i pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim owoce. Następnie wylej ciasto i rozprowadź je równomiernie. Patelnię przykryj, zmniejsz płomień na najniższy i gotuj 10- 15 minut.

Po tym czasie obróć ciasto tak, żeby banany były na wierzchu. Patelnię przykryj i gotuj kolejne 5- 7 minut. Zdejmij pokrywkę i przełóż ciasto na duży talerz. Odstaw, żeby ostygło i pokrój, smacznego.

Czy wiesz, który banan jest najzdrowszy? Z bananów i fasoli przygotujesz również wyśmienite i proste ciasto. W tym artykule poznasz przepis na czekoladowe brownie bez grama mąki.

ciasto
Screen z filmu pochodzi z kanału Szybkie i proste na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: