Smakosze.pl Przepisy Dodaję do placków ziemniaczanych przysmak rodem z PRL-u. Takich nie znajdzie się w restauracjach
Canva/@bhofack2

Dodaję do placków ziemniaczanych przysmak rodem z PRL-u. Takich nie znajdzie się w restauracjach

1 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Takich placków ziemniaczanych nie znajdziesz nawet w najbardziej tradycyjnej polskiej restauracji. Ich składnik jest zapomniany, ale warto go użyć. Te placki są niesamowite.

Placki ziemniaczane z zapomnianym składnikiem

Klasyczne placki ziemniaczane jak wiadomo, są zrobione z ziemniaków. Jako dodatek pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Placki zaproponowane w tym przepisie są jednak przyrządzone na słono. Wszystko za sprawą jednego składnika.

Dzisiaj proponuje ci przepis na placki z mięsnym składnikiem. Dzięki niemu będą bardziej treściwe, ale też zupełnie inne w smaku. Co ważne ten mięsny dodatek jest niezwykle tani i dostępny w każdym sklepie. Jego okres świetności już dawno przeminął i zdążyliśmy o nim zapomnieć, ale warto do niego powrócić. Kiedyś wszyscy się nim zajadali.

ciasto na placki.jpg
Canva/@ksushachmeister
Żadna zapiekanka i sałatka. Teraz hitem są naleśniki gyros

Oprócz ziemniaków jest jeszcze jeden składnik

Tym składnikiem jest mortadela. Ale nie ta droga włoska, wywodząca się z Bolonii, tylko nasza polska. Do tych placków użyjemy tą, którą możesz pamiętać, kiedy byłaś dzieckiem. Babcia lub mama robiła ją smażoną w bułce tartej. Pamiętasz? Smak był niesamowity i taki sam będzie w połączeniu z plackiem ziemniaczanym. Oprócz dobrej mortadeli potrzebne będą składniki z tej listy.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mortadeli
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 60 g mąki
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić te placki?

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Mortadelę rozpakuj i również zetrzyj . Oba składniki przełóż do miski. Wbij jajka. Cebulę obierz, posiekaj na drobną kostkę i przełóż do miski.

Wsyp mąkę, pieprz oraz sól. Wyrób na jednolitą masę . Następnie rozgrzej olej na patelni. Łyżką nanieś masę ziemniaczaną na patelnie i uformuj placki . Smaż dwustronnie na brązowy kolor . Podawaj ze śmietaną, smak jest obłędny. Sprawdź, jak oceniła pączki od Magdy Gessler oraz co możesz zrobić z czerstwego pieczywa .

mortadela.jpg
Canva/@JackF

Takie pączki smażę przez cały karnawał. Nie dodaję dżemu, znam lepsze nadzienie
Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy