Domowe pierogi ze śliwkami - pomysł na wegetariański obiad
pixabay.com

Domowe pierogi ze śliwkami - pomysł na wegetariański obiad

Domowe pierogi ze śliwkami to dobry wybór na wegetariański obiad. Najlepiej smakują podawane z cukrem i śmietaną. To wspaniała letnia kolacja - wystarczy kilka składników, aby przygotować pyszny posiłek! Jak przygotować pierogi ze śliwkami?

Pierogi ze śliwkami - składniki

Ciasto na pierogi:

  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli.


Nadzienie pierogów:

  • 400 ml śmietany 18%,
  • 0,5 kg śliwek,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie pierogów ze śliwkami

Mąkę przesiej na stolnicę i dodaj sól. Następnie stopniowo dodając wodę, ugniataj mąkę, Ciasto zagniataj około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj szmatką.


Wyjmij pestki ze śliwek i pokrój je na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owocu. Ciasto podziel na trzy części. Wyjmij spod szmatki pierwszą część i użyj noża do wycięcia w kwadrat około 5 cm z boku lub wytnij koło szklanką. Umieść śliwkę na środku każdego ciasta i połącz rogi kwadratu pośrodku, aby utworzyć piramidę lub złóż koło na pół. Ostrożnie przyklej brzegi ciasta.


Wkładaj partiami do wrzątku, bez soli, gotuj do miękkości (kilka minut), odcedź i zmieszaj ze śmietaną i cukrem pudrem.

Zastosowanie śliwek

W zależności od kształtu i wielkości owocu śliwki dzieli się na mirabelki, renklody, węgierki, śliwki okrągłe, jajowate i owalne. Podział drugi to odmiany deserowe, które idealnie nadają się na przetwory. Odmiany deserowe obejmują renklody: althana, zielona i ulena oraz węgierki - włoska, zwykła, łowicka oraz inne odmiany, takie jak herman, kirka, brzoskwiniowa i królowa Wiktoria.

Wiele z tych odmian to także owoce, które można wykorzystać do przygotowania pysznych powideł śliwkowych, dżemów czy przetworów. Ze śliwek przyrządza się również znane trunki, takie jak polska śliwowica i tarniówka czy bałkańska rakija.

Następny artykuł